Πολυγλωσσική επανάσταση στο διαδίκτυο αναμένεται να επιφέρει η απόφαση της ICANN, να υπάρξουν πλήρη domain names σε μη λατινογενείς γλώσσες. Πρόκειται ίσως για τη μεγαλύτερη αλλαγή που θα γίνει στο Internet μετά από τα 40 χρόνια ύπαρξης του.

 

Σύμφωνα με την ICANN, τη ρυθμιστική αρχή του διαδικτύου, αν τα σχέδια τους εγκριθούν στα τέλη του Οκτωβρίου, από τις 16 Νομεβρίου θα αρχίσει να δέχεται τις πρώτες αιτήσεις για τα ξενόγλωσσα domain names.

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ICANN Ρόντ Μπέκστρομ τα πρώτα μη λατινογενή domain names μπορεί να αρχίσουν να λειτουργούν μέσα στο 2010.

 

Όπως είπε, μιλώντας σε διεθνή συνδιάσκεψη της Icann στη Σεούλ της Ν.Κορέας από τους περίπου 1,6 δισ. χρήστες του διαδικτύου σήμερα παγκοσμίως, πάνω από τους μισούς χρησιμοποιούν μη λατινογενείς γλώσσες, συνεπώς η επερχόμενη αλλαγή θα είναι πολύ σημαντική και αναγκαία, ειδικά καθώς το διαδίκτυο συνεχίζει να εξαπλώνεται διεθνώς.

 

Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος της Icann για την αλλαγή, Πίτερ Ντενγκέιτ Θρας, το όλο εγχείρημα υπήρξε ιδιαίτερα πολύπλοκο από τεχνικής πλευράς. Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν στο Σύστημα Ονοματοδότησης Περιοχών (Domain Name System-DNS) του Ίντερνετ, που λειτουργεί ως τηλεφωνικός κατάλογος, "μεταφράζοντας" τις διευθύνσεις με γράμματα σε διευθύνσεις με αριθμούς που μπορούν να διαβαστούν από τους υπολογιστές.

 

Οι τεχνικοί της Icann κάνουν δοκιμές εδώ και περίπου δύο χρόνια και διαβεβαιώνουν ότι πλέον το DNS μπορεί να γίνει πολύγλωσσο.

 

Σύμφωνα με τον Μπέκστρομ, οι αλλαγές θα οδηγήσουν στην δημιουργία νέων ευέλικτων domain, όπως .bank (για τράπεζες) ή .post (για ταχυδρομεία), αντί για την περιοριστική χρήση μόνο του .com.

 

Παράλληλα, εκτίμησε ότι θα απαιτούνται πλέον η πληκτρολόγηση λιγότερων χαρακτήρων (60 έως 100 δισ. κτυπήματα πλήκτρων την μέρα παγκοσμίως), πράγμα καλό τόσο για τους χρήστες όσο και για τις εταιρίες που θα μπορούν να επικοινωνούν πιο άμεσα με τους πελάτες τους.

 

Source.png Πηγή: Cosmo.gr