Μία νέα έκδοση του πρωτόκολλου HTTP που υπόσχεται να παραδίδει τις ιστοσελίδες στους browsers ταχύτερα έλαβε επίσημη έγκριση, και είναι η πρώτη αναθεώρηση του πρωτοκόλλου εδώ και 16 χρόνια.

Οι προδιαγραφές του νέου HTTP 2.0 (ή HTTP/2) εγκρίθηκαν σύμφωνα με μία ανάρτηση του Mark Nottingham στο blog του, και ο οποίος ηγείται της Ομάδας Εργασίας IETF HTTPBIS.

Απομένουν κάποιες λεπτομέρειες και στην συνέχεια οι προδιαγραφές θα ανακοινωθούν και θα δημοσιευτούν. Το HTTP ή αλλιώς Hypertext Transfer Protocol (Πρωτόκολλο Μεταφοράς Υπερκειμένου) είναι ένα από τα αρχαϊκά πρότυπα του Παγκοσμίου Ιστού. Ουσιαστικά είναι αυτό που καθορίζει τον τρόπο που το περιεχόμενο στο Internet θα ταξιδέψει μέσα από τα καλώδια και ελέγχει τον τρόπο που το πρόγραμμα περιήγησης επικοινωνεί με ένα διακομιστή στον Ιστό για να φορτώσει μια ιστοσελίδα.

 

Όπως είναι κατανοητό, πολλά έχουν αλλάξει στο Internet τελευταία και οι απαιτήσεις για καλύτερη, ταχύτερη και ασφαλέστερη μεταφορά αυτού του περιεχομένου στον Ιστό έχουν αυξηθεί, με το HTTP να μην μπορεί να προσαρμοστεί καταλλήλως.

 

Το HTTP 2.0, που είναι η πρώτη σημαντική αναθεώρηση του πρωτοκόλλου από το HTTP 1.1 το 1999, σχεδιάστηκε για να φορτώνει ιστοσελίδες πιο γρήγορα, να επιτρέπει στους καταναλωτές να διαβάζουν περισσότερες ιστοσελίδες, να αγοράζουν περισσότερα πράγματα και να εκτελούν όλο και πιο γρήγορα αναζητήσεις στο Διαδίκτυο.

 

Το νέο πρότυπο βασίζεται στο SPDY, ένα πρωτόκολλο που παρουσίασε η Google το 2009 και είχε στόχο να παρακάμψει τους περιορισμούς του HTTP για να προσφέρει περιεχόμενο ταχύτερα και ασφαλέστερα. Το βασικό χαρακτηριστικό των SPDY και HTTP 2.0 είναι το λεγόμενο "multiplexing", το οποίο επιτρέπει σε πολλές αιτήσεις μεταφοράς δεδομένων να μοιράζονται μία μοναδική δικτυακή σύνδεση μεταξύ του web browser και του web server κατά μήκος του Internet. Ένα ακόμη σημαντικό χαρακτηριστικό, είναι η κρυπτογράφηση.

 

Εδώ και πολύ καιρό η Google πιέζει ώστε η κρυπτογράφηση να γίνει "στάνταρντ" στον Ιστό και το SPDY απαιτεί την τεχνολογία κρυπτογράφησης TLS (Transport Layer Security), γνωστή παλαιότερα και ως SSL για Secure Sockets.

 

Πάντως, επειδή ορισμένα μέλη του IEFT είχαν κάποιες επιφυλάξεις για αυτή την απαίτηση -την κρυπτογράφηση- ο Nottingham λέει ότι θα λειτουργεί πρακτικά όπως λειτουργεί σήμερα το HTTPS.

Μένουν ορισμένα πράγματα ακόμη να γίνουν ωσότου δημοσιευτούν και πάρουν έγκριση από όλους οι προδιαγραφές. Όμως είναι θέμα χρόνου πια. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

 

Link.png Site: C|Net