Πάνω από 875 εκατομμύρια καταναλωτές θα αγοράσουν φέτος έστω και μέρος των Χριστουγεννιάτικων δώρων τους μέσω του Ίντερνετ, αριθμός διπλάσιος από εκείνον του 2003. Την ίδια ώρα, τα ποσά που οι καταναλωτές δαπανούν στο Ίντερνετ αυξάνονται και αυτά. Το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2007, το ποσόν αυτό ξεπέρασε στη Βρετανία τα 13,3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 62% σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2006.

 

Αν και ουδείς μπορεί ακόμη να προβλέψει ποιο θα είναι το αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης, στις δαπάνες μέσω Ίντερνετ αυτά τα Χριστούγεννα, η βρετανική υπηρεσία ηλεκτρονικού εμπορίου IMRG, εκτιμά ότι το ιντερνετικό εμπόριο θα σημειώσει μία ακόμη χρονιά-ρεκόρ. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Nielsen, η Νότια Κορέα ηγείται σε ποσοστά χρηστών του Ίντερνετ που πραγματοποιούν αγορές μέσω δικτύου, με 99%. Ακολουθεί η Βρετανία με 97% των χρηστών του Ίντερνετ, η Γερμανία με 97%, η Ιαπωνία με 97% και οι ΗΠΑ με 94%. Τα δημοφιλέστερα προϊόντα που αγοράστηκαν το 2007 μέσω Διαδικτύου είναι τα βιβλία σε ποσοστό 41%, τα ρούχα και τα παπούτσια 36%, τα βίντεο, DVD και ηλεκτρονικά παιχνίδια με 24%, τα αεροπορικά εισιτήρια 24% και οι ηλεκτρονικές συσκευές σε ποσοστό 23%. Παρότι, όμως, εκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου σε όλο τον κόσμο ασπάσθηκαν την ευκολία του ηλεκτρονικού εμπορίου, στο οποίο μπορεί κανείς να ψωνίσει από το σπίτι του όλες τις ώρες της ημέρας ή της νύχτας, πόσοι άραγε σκέφτονται σοβαρά την ασφάλεια των συναλλαγών τους αυτών;

 

Οι οικονομικές απώλειες από την υποκλοπή δεδομένων πιστωτικών καρτών από διεθνείς συμμορίες, που τις χρησιμοποιούν για να αγοράζουν είδη στο Διαδίκτυο, μέσω τηλεφώνου ή μέσω ταχυδρομικών παραγγελιών, σημειώνουν και αυτές σημαντική αύξηση. Αισιόδοξο είναι, όμως, το γεγονός ότι τα κρούσματα διαδικτυακής απάτης μειώνονται σταδιακά. Σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει τους Βρετανούς χρήστες του Διαδικτύου, ο ελεγκτικός οργανισμός Apacs, προτείνει μερικά απλά βήματα αυτοπροστασίας από τις ιντερνετικές επιβουλές:

 

  • Προστατεύστε τον υπολογιστή σας, με ενεργό πρόγραμμα προστασίας από ιούς και ανανεωμένο λειτουργικό πρόγραμμα και πρόγραμμα περιήγησης του Ίντερνετ. Βεβαιωθείτε ότι το πρόγραμμα περιήγησης του Ίντερνετ διαθέτει σύστημα εντοπισμού ύποπτων ιστοσελίδων.
  • Πραγματοποιείτε τις αγορές σας μόνο σε έμπιστες διευθύνσεις στο Διαδίκτυο. Πριν εισάγετε τα στοιχεία της κάρτας σας, βεβαιωθείτε ότι η ιστοσελίδα εμφανίζει εικονίδιο λουκέτου, έξω από την ιστοσελίδα και πάνω στην κάτω δεξιά γωνία της επιφάνειας του προγράμματος περιήγησης του Ίντερνετ. Τα πρώτα γράμματα της διεύθυνσης πρέπει να είναι https, που υποδηλώνει ασφαλή σύνδεση.
  • Φροντίστε την ασφάλεια των κωδικών σας. Μην τους αποκαλύπτετε σε κανέναν, μην τους σημειώνετε σε χαρτί και μην τους στέλνετε με email. Αποφεύγετε τους «ασθενείς» κωδικούς, όπως το όνομα του(ης) συζύγου σας, την αγαπημένη σας ποδοσφαιρική ομάδα ή την ημερομηνία γέννησής σας.
  • Τυπώστε και κρύψτε αντίγραφο της απόδειξης αγοράς, καθώς και τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας του πωλητή.

 

Source.png Πηγή: kathimerini.gr