Χρειάστηκαν προσπάθειες δύο μηνών και τρία δισεκατομμύρια ηλεκτρονικές αιτήσεις επικοινωνίας για να δημιουργηθεί ένας έστω και ελλιπής χάρτης του Διαδικτύου. Αν κάθε συνδεδεμένος υπολογιστής αντιστοιχεί σε μια κουκκίδα, ο χάρτης θα είχε διαστάσεις 2,7x2,7 μέτρα.

 

Και αν ο χάρτης φαντάζει ήδη υπερπολύπλοκος, η ερμηνεία των δεδομένων που συνελέγησαν αναμένεται να είναι ακόμα πιο περίπλοκη.

 

«Υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτήματα» σχολιάζει ο Τζον Χάιντμαν, επιλεφαλής του προγράμματος στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια. «Τα δεδομένα μας δεν είναι οριστικά, είναι όμως δεδομένα που δεν υπήρχαν έως σήμερα. Αρχίζουν να ρίχνουν φως στο πώς χρησιμοποιείται σήμερα το Διαδίκτυο».

 

Σε διάστημα δύο μηνών, οι ερευνητές προσπάθησαν να επικοινωνήσουν ηλεκτρονικά με 2,8 δισεκατομμύρια πιθανές διευθύνσεις IP (Διαδικτυακού Πρωτοκόλλου, τις αριθμητικές διευθύνσεις που αντιστοιχούν σε κάθε δικτυακό τόπο ή υπολογιστή που συνδέεται στο Διαδίκτυο.

 

Απαντήσεις ελήφθησαν από 187 εκατομμύρια υπολογιστές σε όλο τον κόσμο. Ο πλήρης χάρτης των διευθύνσεων αυτών ήταν τόσο μεγάλος όταν τυπώθηκε ώστε οι ερευνητές χρειάστηκε να τον κρεμάσουν από το ταβάνι. Μια «συμπυκνωμένη» έκδοση συγκεντρώνει 65.000 διευθύνσεις σε κάθε κουκκίδα του χάρτη.

 

Παρά τον μεγάλο αριθμό των απαντήσεων, η απογραφή αποκλείεται να είναι πλήρης, καθώς πολλοί υπολογιστές θα ήταν κλειστοί όταν δοκιμάστηκε η διεύθυνσή τους ή θα ήταν κρυμμένοι πίσω από δρομολογητές (routers) και πύρινα τείχη (firewall).

 

Source.png Πηγή: news.in.gr