Κορυφαία έργα της ευρωπαϊκής διανόησης, όπως η «Θεία Κωμωδία» του Δάντη και η 9η Συμφωνία του Μπετόβεν, απέχουν πλέον μόλις ένα κλικ του ποντικιού από τις οθόνες των υπολογιστών μας, μετά τη λειτουργία από την ΕΕ της ηλεκτρονικής της βιβλιοθήκης με έργα της ευρωπαϊκής κληρονομιάς σε ψηφιακή μορφή.

 

Η Europeana (www.europeana.eu) προσφέρει πρόσβαση σε πολλές γλώσσες σε 2 εκατομμύρια βιβλία σε ψηφιακή μορφή και άλλα έργα πολιτιστικής και ιστορικής αξίας, όπως «Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι» του Βερμέερ και η βρετανική Μάγκνα Κάρτα ή ακόμη φωτογραφίες από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, τα οποία υπάρχουν σε περισσότερα από 1.000 ιδρύματα στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ.

 

«Η Europeana προσφέρει ένα ταξίδι στο χρόνο, πέραν των συνόρων και σε νέες ιδέες για το τι είναι ο πολιτισμός μας. Επιπλέον συνδέει τους ανθρώπους με την ιστορία τους και, μέσω διαδραστικών σελίδων και εργαλείων, και μεταξύ τους», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Επίτροπος που είναι αρμόδια για την Κοινωνία της Πληροφορίας Βίβιαν Ρέντινγκ.

 

Λίγο μετά την έναρξη της λειτουργίας της, η ιστοσελίδα «πάγωσε», καθώς οι υπολογιστές εξυπηρέτησης δικτύου είχαν κατακλειστεί από έναν όγκο 10 εκατομμυρίων «κλικ» την ώρα.

 

«Αυτό δείχνει το τεράστιο ενδιαφέρον των Ευρωπαίων χρηστών γι' αυτό το σχέδιο», δήλωσε εκπρόσωπος της Ρέντινγκ.

 

Η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη της ΕΕ στο διαδίκτυο προγραμματίζεται να προσφέρει πρόσβαση σε 10 εκατομμύρια έργα ως το 2010.

 

Source.png Πηγή: e-tipos.com