Στόχος η προστασία των χρηστών και η προστασία της ακεραιότητας του διαδικτύου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, 32 ακόμη χώρες εκτός της Ε.Ε. και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δήλωσαν σύμφωνες με τη «Διακήρυξη για το Μέλλον του Διαδικτύου», μια τρισέλιδη συνθήκη που έχει ως κεντρικό αντικείμενο το διαδίκτυο και την προστασία των χρηστών του, όπως ανακοινώθηκε σε σχετική ανάρτηση.

Πιο συγκεκριμένα, στη διακήρυξη αναφέρονται θέματα που καλύπτουν πολλά ζητήματα, από την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών έως τη συμφωνία πως οι χώρες θα σέβονται την ακεραιότητα του διαδικτύου και δε θα εμποδίζουν την πρόσβαση χρηστών, την κυκλοφορία της πληροφορίας και την διαθεσιμότητά του.

Σε ένα κομμάτι της διακήρυξης, αναφέρεται πως «ορισμένες αυταρχικές κυβερνήσεις χρησιμοποιούν διαδικτυακές πλατφόρμες και ψηφιακά εργαλεία για να περιορίσουν την ελευθερία της έκφρασης και αρνούνται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες».

Στην διακήρυξη, δίνεται έμφαση στο ότι το διαδίκτυο πρέπει να είναι ανεξάρτητο, αποκεντρωμένο και οι κυβερνήσεις να μην επεμβαίνουν στις υποδομές του. Πρακτικά, στοχοποιούνται οι κυβερνήσεις της Κίνας και της Ρωσίας (οι οποίες δεν είναι μεταξύ των συμμετεχόντων χωρών) που ελέγχουν σε τεράστιο βαθμό το περιεχόμενο που παρέχεται στους χρήστες που κατοικούν εκεί. Παράλληλα όμως, η Ουκρανία έχει ζητήσει αρκετές φορές την αποκοπή της Ρωσίας από παγκόσμιες διαδικτυακές υπηρεσίες, κάτι που βάσει της διακήρυξης δε θα μπορεί να εξυπηρετηθεί στο μέλλον.

Βέβαια, όσα αναφέρονται στη διακήρυξη δεν καλύπτονται σε μεγάλο βάθος οπότε οι ακριβείς τρόποι που θα επιτρέψουν στα όσα αναφέρονται να υλοποιηθούν, δεν είναι ακόμη ξεκάθαροι.

Τα τελευταία χρόνια, η Ε.Ε. έχει προχωρήσει στην εφαρμογή κανονισμών όπως το Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Δεδομένων (GDPR) και πρόσφατα συζητήθηκε ένα νομοσχέδιο που αφορά στα κρυπτονομίσματα και στην ύπαρξή τους εντός της Ε.Ε. από άποψης βιωσιμότητας κι όχι μόνο.

  • Like 3
  • Thanks 1
  • Confused 2