Θα κοινοποιεί πλέον πληροφορίες σχετικά με τους ιδιοκτήτες που ενδέχεται να παραβιάζουν τους νόμους περί βραχυπρόθεσμης ενοικίασης.

Εδώ και δύο χρόνια, η Airbnb είναι αντιμέτωπη με ένα νομοσχέδιο της Νέας Υόρκης που θα υποχρεώνει τις υπηρεσίες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης να παραδίδουν δεδομένα σχετικά με τους ιδιοκτήτες. Την Παρασκευή, η Airbnb συμφώνησε να κοινοποιεί πλέον αυτά τα δεδομένα. Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμβιβαστική διευθέτηση, με την Airbnb να λέει ότι θα παρέχει περισσότερη προστασία στις πληροφορίες των ιδιοκτητών ενώ θέλει να χτίσει την εμπιστοσύνη που απαιτείται για τη νομιμοποίηση των βραχυπρόθεσμων ενοικίασεων.

Η συμφωνία υποχρεώνει την Airbnb και άλλες βραχυπρόθεσμες υπηρεσίες ενοικίασης να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις καταχωρίσεις, αν πρόκειται για ολόκληρο διαμέρισμα και για πόσες νύχτες. Αυτές οι πληροφορίες θα περιλαμβάνουν διεύθυνση, διανυκτερεύσεις όπως και το όνομα, τη διεύθυνση, τον αριθμό τηλεφώνου και το e-mail του ιδιοκτήτη. Η Airbnb θα κοινοποιεί αυτές τις πληροφορίες μόνο αν οι ιδιοκτήτες συναινέσουν. Σε περίπτωση που δεν το επιθυμούν, δεν θα μπορούν να διαθέτουν ακίνητα για βραχυπρόθεσμη ενοικίαση.

Οι αλλαγές αυτές θα τεθούν σε ισχύ σε έξι μήνες, μετά την έγκριση ενός τροποποιημένου διατάγματος ενώ θα αφορά μόνο τις μελλοντικές ενοικιάσεις και δεν θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα. Ωστόσο, η Airbnb έχει ήδη συμφωνήσει να παραδώσει δεδομένα για καταχωρίσεις στην πόλη της Νέα Υόρκης για ακίνητα που ενοικιάστηκαν μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2018 και 18 Φεβρουαρίου 2019.

Για τη Νέα Υόρκη οι αλλαγές αυτές αφορούν τον αποκλεισμό καταχωρίσεων που παραβιάζουν τους βραχυπρόθεσμους νόμους ενοικίασης. Υπολογίζεται πως περίπου 35.000 καταχωρίσεις παραβιάζουν αυτή τη στιγμή τους νόμους αυτούς που απαγορεύουν την ενοικίαση ολόκληρων διαμερισμάτων για λιγότερες από 30 ημέρες χωρίς παρουσία μισθωτή, όπως αναφέρει το Bloomberg. Ενώ ο διακανονισμός θα μπορούσε να σημαίνει πως η Airbnb θα χάσει αυτές τις καταχωρίσεις, η εταιρία ελπίζει ότι η συμφωνία θα οδηγήσει σε πιο λογικούς βραχυπρόθεσμους νόμους ενοικίασης.

Ο συνιδριτής της, Nate Blecharczyk, έγραψε σε επιστολή προς τους ιδιοκτήτες:

Ελπίζουμε ότι η προθυμία μας για διαφάνεια επιτρέπει στο Κράτος και την Πόλη να αισθάνονται καθησυχασμένοι ότι οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις μπορούν να ρυθμιστούν αποτελεσματικά χωρίς απαγορεύσεις. Τώρα περισσότερο από ποτέ, οι τακτικοί Νεοϋορκέζοι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να μοιράζονται περιστασιακά το σπίτι τους, δραστηριότητα που πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να συγχέεται με τα παράνομα ξενοδοχεία. Με την κοινοποίηση όλων των σχετικών δεδομένων, ελπίζουμε να το καταστήσουμε πολύ σαφές σε όλους τους ενδιαφέρομενους.