Το σύστημα ταχυδρομικών κωδικών στην Ελλάδα, αναμορφώθηκε το 1983 και έως σήμερα αποτελεί τη βίβλο του ταχυδρόμου και των εταιριών courier.

Οι ταχυδρομικοί κωδικοί ξεκίνησαν ως τριψήφιοι, αναβαθμίστηκαν σε πενταψήφιοι το 1983 και σχεδόν 40 χρόνια μετά, ήρθε η ώρα να αλλάξουν και πάλι.  Όταν σχεδιάστηκαν αρχικά εξυπηρετούσαν τις ανάγκες των Ελληνικών Ταχυδρομείων, ώστε αυτά να ταξινομούν το μεγάλο όγκο της αλληλογραφίας γρηγορότερα και ευκολότερα.

Οι ταχυδρομικές περιοχές χωρίστηκαν με βάση έναν πενταψήφιο αριθμό, ο οποίος προσδιορίζει τόσο τις ζώνες διανομής όσο και τα ταχυδρομικά γραφεία που θα παραλάμβαναν την αλληλογραφία. Μάλιστα, το σύστημα του 1983 είχε δημιουργηθεί ούτως ώστε κάθε κωδικός να αντιστοιχεί σε ένα ταχυδρομικό κατάστημα.

Οι ταχυδρομικοί κωδικοί είναι χωρισμένοι σήμερα σε:

  • Πόλεις Α Ζώνης – Πόλεις με περισσότερους από έναν ταχυδρομικούς κωδικούς
  • Πόλεις Β Ζώνης – Πόλεις που εξυπηρετούνται με έναν ταχυδρομικό κωδικό
  • Εταιρικούς Ταχυδρομικούς Κώδικες – Εταιρείες με δικό τους ταχυδρομικό κώδικα

Οι περιοχές καθορίζονται από τα πρώτα δύο ψηφία και ουσιαστικά εκεί στηρίζεται και ολόκληρη η διαδικασία ταξινόμησης. Τα χρόνια όμως πέρασαν, οι περιοχές αναδιαμορφώθηκαν και επεκτάθηκαν με τα δεδομένα σήμερα να είναι εντελώς διαφορετικά. Πλέον, δεν είναι μόνο τα ΕΛΤΑ που εξυπηρετούν αλληλογραφία αλλά και δεκάδες άλλες εταιρίες ταχυμεταφορών που μάλιστα αντιμετωπίζουν προβλήματα τόσο στην αποστολή όσο και στην τιμολόγηση των δεμάτων.

Με τους ταχυδρομικούς κωδικούς να είναι συχνό φαινόμενο πλέον να αφορούν μεγαλύτερες εκτάσεις, οι εταιρίες δεν μπορούν να γνωρίζουν τα ακριβή χιλιόμετρα που πρέπει να διανύσουν, με αποτέλεσμα η τιμολόγηση κυρίως στις αγροτικές περιοχές να γίνεται κατ’ εκτίμηση.  Η αναμόρφωση των ΤΚ αναμένεται ότι θα δώσει τη δυνατότητα για πιο διαφανής τιμολόγηση.

Από το καλοκαίρι του 2019 όπου και πάρθηκε η απόφαση για τη συνολική αναμόρφωση των ταχυδρομικών κωδικών, φτάνουμε στο σήμερα όπου έπειτα από αίτημα του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα διεξαχθεί σχετικός διαγωνισμός. Τα μέχρι τώρα δεδομένα κάνουν λόγο για 4 σενάρια αναμόρφωσης.

Μελετάται τόσο η αύξηση των ψηφίων ενώ ισχυρό είναι και το ενδεχόμενο της προθήκης δύο αρχικών γραμμάτων, στα βρετανικά πρότυπα. Έτσι σε αυτή την περίπτωση, πριν τον πενταψήφιο κωδικό θα αναγράφονται και τα αρχικά των πόλεων. Βασικός στόχος όλων είναι ο νέος ΤΚ να αντιπροσωπεύει με μεγαλύτερη ακρίβεια το σημείο παράδοσης της αλληλογραφίας ενώ λέγεται πως το νέο σύστημα θα είναι διαθέσιμο την επόμενη διετία.

Δελτίου τύπου ΕΕΤΤ

  • Like 1