Και ναι, η σωστή προφορά είναι τζιφ όχι γκιφ, σύμφωνα με τον δημιουργό του.

Ο Stephen Wilhite, ένας από τους κύριους εφευρέτες του GIF, πέθανε την περασμένη εβδομάδα από COVID σε ηλικία 74 ετών, σύμφωνα με τη σύζυγό του, Kathaleen. Όπως αναφέρουν φίλοι, γνωστοί και το στενό οικογενειακό του περιβάλλον, ακόμη και μετά από όλα τα επιτεύγματά του, παρέμεινε ένας πολύ ταπεινός, ευγενικός και καλός άνθρωπος.

Ο Stephen Wilhite εργάστηκε στο GIF ή αλλιώς Graphics Interface Format, το οποίο σήμερα χρησιμοποιείται σχεδόν σε κάθε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και μηνύματα, ενώ εργαζόταν στην CompuServe τη δεκαετία του 1980. Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση στις αρχές του 2000 και πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του είτε ταξιδεύοντας είτε κατασκευάζοντας μοντέλα τρένων στο υπόγειο του σπιτιού του.

Αν και τα GIF είναι συνώνυμα με τα κινούμενα memes που κυκλοφορούν στο internet, δεν ήταν αυτός ο λόγος που ο Wilhite τα δημιούργησε. Η CompuServe τα παρουσίασε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ως έναν τρόπο διανομής γραφικών υψηλής ποιότητας και ανάλυσης, σε μια εποχή που οι ταχύτητες internet ήταν πάρα πολύ μικρές συγκριτικά με σήμερα.  Σύμφωνα με την Kathaleen, το GIF το εφηύρε μόνος του στο σπίτι και αφού το τελειοποίησε το έδειξε στη δουλειά του. Όπως αναφέρει η σύζυγός του, ο Stephen ήταν από τους ανθρώπους που πρώτα σκέφτονταν όλες τις λεπτομέρειες μιας ιδέας μέσα στο κεφάλι του και έπειτα πήγαινε στον υπολογιστή της δουλειάς για να κάνει όλο τον προγραμματισμό.

Ενώ υπήρξαν μακροχρόνιες συζητήσεις σχετικά με τη σωστή προφορά του GIF, ο Wilhite ήταν πολύ σαφής. Το 2013, ανέφερε στους New York Times πως αν και το Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης δέχεται και τις δύο προφορές, το G είναι απαλό και η σωστή προφορά είναι “jif”.

Αρκετά μηνύματα από πρώην συναδέλφους του στη σελίδα της νεκρολογίας του ανέφεραν ότι ο Stephen έκανε και άλλες σημαντικές συνεισφορές κατά τη διάρκεια του χρόνου του στην CompuServe, περιγράφοντας έναν σκληρά εργαζόμενο που είχε μεγάλη επιρροή στην επιτυχία της εταιρείας.

Στη συνέντευξή του στους Times, ο Wilhite ανέφερε ότι ένα από τα αγαπημένα του GIF ήταν ένα meme ενός μωρού που χόρευε, το οποίο είχε γίνει viral πολύ πριν χρησιμοποιηθούν οι όροι “meme” και “viral”.

babygif.gif.8742c8ed7d5f0dfe8068705d5c5a6792.gif

  • Like 2
  • Thanks 4
  • Confused 1
  • Sad 1