Η εταιρεία CloudFlare ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες ασφάλειας στην εξτρεμιστική, «βιτριολική» ιστοσελίδα 8chan (αλλιώς γνωστή και ως ∞chan ή Infinitechan), μετά την μαζική δολοφονία αθώων πολιτών που βρίσκονταν στο κατάστημα Walmart, στο Ελ Πάσο, στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτό σημαίνει, πως αν το imageboard 8chan δεν βρει εγκαίρως μία παρόμοια υπηρεσία προστασίας, θα μείνει «ανοιχτή» σε κατανεμημένες επιθέσεις άρνησης εξυπηρέτησης (Distributed Denial Of Service attack, DDoS attack) που θα μπορούσαν να την «γονατίσουν».

Η εταιρεία CloudFlare στο παρελθόν είχε δείξει απροθυμία να αποσύρει τις υπηρεσίες προστασίας/ ασφάλειας της από τέτοιου είδους εξτρεμιστικές ιστοσελίδες και φόρουμ στο παρελθόν, επικαλούμενη την αρχή της ελευθερίας του λόγου, που υποστηρίζει την ελευθερία ενός ατόμου ή μίας κοινότητας να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις και τις ιδέες τους χωρίς φόβο αντίρρησης, λογοκρισίας ή νομικής κύρωσης. Παρόλα αυτά, έκανε μία εξαίρεση στο παρελθόν, τερματίζοντας την υποστήριξη μίας άλλης εξτρεμιστικής ιστοσελίδας, της «The Daily Stormer». Τότε, μετά από έντονες διαμαρτυρίες, η CloudFlare «έκανε πίσω» αφήνοντας εκτεθειμένη την ιστοσελίδα «The Daily Stormer» μετά την δολοφονία της 32χρονης ακτιβίστριας Heather Heyer, στο Charlottesville κατά την διάρκεια μίας πορείας διαμαρτυρίας, από τον James Fields, που οδήγησε το αυτοκίνητο του πάνω στο πλήθος των διαμαρτυρόμενων σκοτώνοντας την Heather Heyer και τραυματίζοντας σαράντα ακόμη ανθρώπους.

Τώρα, ο λόγος δεν είναι άλλος από την μαζική δολοφονία ανθρώπων που βρίσκονταν στο κατάστημα Walmart, στο El Paso, στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών από τον 21χρονο Patrick Crusius, κάτοικο Allen, στην περιοχή του Dallas, περίπου 1046 χιλιόμετρα ανατολικά του El Paso. Λίγα λεπτά πριν τη μαζική δολοφονία –ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν από τα πυρά του αδίστακτου δολοφόνου έχει μέχρι στιγμής φτάσει τους 22 ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν με ορισμένους να συνεχίζουν να πολεμούν για να κρατηθούν στη ζωή- ο Patrick Crusius είχε φροντίσει να αναρτήσει στο εξτρεμιστικό online ανώνυμο image/ messaging board ένα ρατσιστικό, γεμάτο μίσος ενάντια στους ισπανόφωνους μετανάστες μανιφέστο, ανακοινώνοντας τα σχέδια του και προτρέποντας και τους άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμα του. Στο τρισέλιδο μανιφέστο του, εξέφρασε την υποστήριξη του στον 28χρονο Αυστραλό Brenton Tarrant, που σκότωσε 51 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 49 μετά από ένοπλη επίθεση στο Christchurch, στη Νέα Ζηλανδία τον Μάρτιο φέτος. Να αναφέρουμε ότι και ο Brenton Tarrant είχε πριν την επίθεση φροντίσει να αναρτήσει στο 8chan το δικό του μανιφέστο εθνικιστικού και ρατσιστικού μίσους.

Ενάμιση μήνα μετά τις δολοφονίες στο Christchurch, της Νέας Ζηλανδίας, ένας 19χρονος άντρας οπλισμένος με ένα AR-15 όρμησε στη συναγωγή Chabad of Poway, στην Poway, μία πόλη περίπου 32 χιλιόμετρα βόρεια του San Diego, στην California και σκότωσε μία γυναίκα και τραυμάτισε άλλους τρεις ανθρώπους μεταξύ των οποίων ήταν ένας ραβίνος. Ο ύποπτος για τη δολοφονία John T. Earnest είχε και αυτός αναρτήσει ένα μανιφέστο τυφλού αντισημιτικού μίσους στην ιστοσελίδα 8chan, που έχει εξελιχθεί σε φυτώριο μίσους και σημείο συνάντησης εξτρεμιστικών στοιχείων, με τον τίτλο «An Open Letter», αποκαλύπτοντας ότι άρχιζε να σχεδιάζει την δική του επίθεση λίγο μετά το περιστατικό στο Christchurch.

Ο ιδρυτής του imageboard 8chan, Fredrick Brennan, που δεν συνδέεται πια με το messaging board, ζήτησε από την εταιρεία CloudFlare να τερματίσει την παροχή υπηρεσιών στο 8chan. Μετά την ανακοίνωση της CloudFlare, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter δήλωσε ότι «θα μπορούσαν να το είχαν αποτρέψει, και επέλεξαν να μην το κάνουν». Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι Fredrick Brennan παρέδωσε το 8chan (που έχει συνδεθεί και με παιδική πορνογραφία) στον Jim Watkins το 2015 και σταμάτησε να εργάζεται για την ιστοσελίδα το 2018.

O CEO της CloudFlare, Matthew Prince, δήλωσε για την απόφαση της εταιρείας του να τερματίσει την παροχή υπηρεσιών ασφαλείας στο 8chan ότι δεν αντιμετωπίζει την ρίζα του προβλήματος: «Αν και με την απομάκρυνση του 8chan από το δίκτυο μας, θα σταματήσουμε να δεχόμαστε πυρά, εντούτοις δεν σημαίνει τίποτα για τις ιστοσελίδες μίσους που εμπυάζουν τον ιστό. Σήμερα, η ιστοσελίδα The Daily Stormer είναι ακόμα διαθέσιμη και συνεχίζει να είναι αηδιαστική. Δεν είναι πια πρόβλημα της CloudFlare, αλλά παραμένουν πρόβλημα του Internet».

Λίγο μετά την διακοπή της παροχής υπηρεσιών της CloudFlare την Κυριακή, οι διαχειριστές της ιστοσελίδας 8chan προτίμησαν να παραμείνουν «offline» ωσότου βρουν μία εταιρεία που θα αντικαθιστούσε επάξια τις υπηρεσίες της CloudFlare. Ένας διαχειριστής της ιστοσελίδας μάλιστα έκανε γνωστό μία μέρα μετά, ότι θα χρησιμοποιούσαν τις υπηρεσίες της Καναδικής εταιρείας κυβερνοασφαλείας BitMitigate, που έχει επιλέξει και άλλη μία εξτρεμιστική ιστοσελίδα για την προστασία της, η The Daily Stormer. Η εταιρεία BitMitigate εξαγοράστηκε στις αρχές της χρονιάς από την Epik, μία εταιρεία στην πολιτεία της Washington, που έγινε γνωστή τον περασμένο Νοέμβριο όταν συμφώνησε να παρέχει υπηρεσίες στο Gab, μία ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης που σχετίζεται με ακροδεξιές ιδεολογίες, και που είχε «χάσει» τον πάροχο υπηρεσιών «hosting» επειδή ένας χρήστης του σκότωσε 11 ανθρώπους σε μία συναγωγή στο Pittsburgh. Λίγο μετά την ανακοίνωση ότι το 8chan «μετακομίζει» στην BitMitigate, έγινε γνωστό ότι η Epik «νοικιάζει» του διακομιστές της από μία άλλη εταιρεία, την Voximity, η οποία πήρε την απόφαση να τερματίσει την συνεργασία της με την Epik, επειδή όπως είπε η Maria Sirbu, Vice President of Business Development της Voximity, «προσπαθούν να διατηρήσουν το δίκτυο τους καθαρό». Μέχρι στιγμής, το 8chan παραμένει «offline».

Engadget

Wikipedia

CBS

  • Confused 1