Μέρος του πρόσθετου κόστους θα το πληρώνουν οι πελάτες και θα αποδίδεται στους διανομείς.

Η εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επακόλουθες οικονομικές κυρώσεις προκαλούν ήδη οικονομικό όλεθρο σε όλο τον κόσμο. Ο πληθωρισμός ανεβαίνει, προκαλώντας αύξηση της τιμής των βασικών αγαθών όπως τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα καύσιμα. Αυτές οι πρόσθετες οικονομικές πιέσεις γίνονται έντονα αισθητές στους διανομείς που τώρα αγωνίζονται να παραμείνουν στο δρόμο καθώς η βενζίνη στις ΗΠΑ ανέρχεται κατά μέσο όρο στα $4,41 το γαλόνι, δηλαδή περίπου στο $1,20 το λίτρο. Για αυτό το λόγο, ορισμένες εφαρμογές παράδοσης έχουν επεκτείνει την οικονομική βοήθεια και στους ανεξάρτητους συνεργάτες (contractors).

Το Instacart, η πιο πρόσφατη υπηρεσία που προσάρμοσε την τιμολόγησή της, ανακοίνωσε την προηγούμενη Παρασκευή ότι θα επιβάλει προσαύξηση $0.40 ανά παραγγελία τον επόμενο μήνα για να αντισταθμίσει το αυξημένο κόστος για τους οδηγούς της.

Η Uber έχει ήδη επιβάλει δική της επιβάρυνση καυσίμων, αν και το ποσό εξαρτάται από την Πολιτεία στην οποία βρίσκεται ο οδηγός και πόσο μεγάλη θα είναι η διαδρομή. Χονδρικά, η προσαύξηση κυμαίνεται μεταξύ $0.45 και $0.55 ανά επιβάτη ενώ για παραγγελίες φαγητού η χρέωση είναι κάπου μεταξύ $0.35 και $0.45. Η χρέωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη Τετάρτη και θα επανεκτιμηθεί σε 60 ημέρες. Η εταιρεία δήλωσε πως οι πρόσθετες χρεώσεις θα πηγαίνουν απευθείας στους οδηγούς ενώ η προσαύξηση ισχύει ακόμη κι όταν ο οδηγός χρησιμοποιεί ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Και η Lyft, σχεδόν με τον ίδιο τρόπο, ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ότι θα χρεώνει ένα πάγιο τέλος $0.55 από την επόμενη εβδομάδα και το οποίο θα διατηρηθεί για τουλάχιστον 60 ημέρες. Επιπλέον, οι οδηγοί μπορούν να λάβουν επιστροφή μετρητών 4-6% στα καύσιμά τους, εάν χρησιμοποιούν τη χρεωστική κάρτα της εταιρείας.

Παρόμοιο πρόγραμμα επιστροφής χρημάτων έχει θεσπίσει και η υπηρεσία DoorDash, με τους οδηγούς να λαμβάνουν 10% επιστροφή όταν χρησιμοποιούν τις κάρτες DasherDirect Visa της εταιρείας. Επιπλέον, οι οδηγοί που διανύουν ένα συγκεκριμένο αριθμό χιλιομέτρων την εβδομάδα θα πληρούν τις προϋποθέσεις για εβδομαδιαίες ανταμοιβές καυσίμων, που κυμαίνονται από $5 έως $15 την εβδομάδα. Το «ξεκλείδωμα» της έκπτωσης των $5 απαιτεί από τους οδηγούς να διανύουν αποστάσεις τουλάχιστον 160 χιλιομέτρων την εβδομάδα και 360 χιλιόμετρων για την έκπτωση των $15.

Αντιθέτως, οι εργαζόμενοι του Amazon Flex που χρησιμοποιούν τα δικά τους οχήματα, έχουν αφεθεί σε μεγάλο βαθμό στην τύχη τους με την εταιρεία να δηλώνει πως ήδη έχει κάνει αρκετές προσαρμογές μέσω των αυξήσεων των τιμών στις επηρεαζόμενες περιοχές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την περασμένη Τετάρτη, οι οδηγοί να συγκεντρωθούν σε αποθήκη της εταιρείας στο Los Angeles για να διαμαρτυρηθούν για την αδράνεια της Amazon σε αυτό το θέμα.

  • Confused 2