Το νέο νανοσύνθετο υλικό μπορεί να αποθηκεύσει τεράστιες ποσότητες δεδομένων.

Οι ερευνητές κατάφεραν να αποθηκεύσουν ποσότητα δεδομένων ισοδύναμη με 28.000 δίσκους Blu-ray των 25GB εντός ενός οπτικού δίσκου 12cm, με αποτέλεσμα να φθάσουν την εκτιμωμένη χωρητικότητα των 700TB.

Οι ακαδημαϊκοί, από το Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας της Σαγκάης (USST), το Πανεπιστήμιο RMIT αλλά και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (NUS), συνεργάστηκαν για να παρουσιάσουν έναν μηχανισμό που βελτιώνει την πυκνότητα δεδομένων των οπτικών μέσων.

Η έρευνά τους είναι μέρος συνεχιζόμενων προσπαθειών για την εύρεση αποτελεσματικών μέσων αποθήκευσης δεδομένων, μειώνοντας παράλληλα το αποτύπωμα άνθρακα των data centers, ώστε αυτά να μην εξαρτώνται πλέον από μαγνητικούς δίσκους με περιορισμένη διάρκεια ζωής.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι, καθώς η αποθήκευση σε οπτικά μέσα μέσω laser προσφέρει την καλύτερη επιλογή για την κάλυψη των αυξανόμενων απαιτήσεων δεδομένων, η περίθλαση του φωτός έχει περιορίσει το μέγεθος των bits που μπορούν να καταγραφούν, περιορίζοντας με τη σειρά τους τη χωρητικότητα των οπτικών δίσκων.

Αντιθέτως, οι ερευνητές χρησιμοποιούν ένα νέο νανοσύνθετο υλικό, το οποίο συνδυάζει νιφάδες οξειδίου του γραφενίου με τα νανοσωματίδια που έχουν μετατραπεί (UCNPs) για να επιτύχουν μια άνευ προηγουμένου πυκνότητα δεδομένων.

Σημειώνουν επίσης, ότι η τεχνολογία χρησιμοποιεί φθηνά laser συνεχούς λειτουργίας, τα οποία θα βοηθήσουν περαιτέρω στη μείωση του κόστους λειτουργίας σε σύγκριση με τις παραδοσιακές τεχνικές οπτικής αποθήκευσης που βασίζονται σε ακριβά και ογκώδη παλμικά laser.

Οι ερευνητές αναφέρουν:

Ενώ απαιτούνται πρόοδοι για τη βελτιστοποίηση της τεχνολογίας, τα αποτελέσματα ανοίγουν νέους δρόμους για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πρόκλησης της αποθήκευσης δεδομένων. Η τεχνολογία είναι κατάλληλη για τη μαζική παραγωγή οπτικών δίσκων και οι δυνατότητες τεράστιες.

  • Like 14
  • Thanks 1