Σημαντικά ευρήματα, σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, των υποδομών ΙοΤ και Cloud αλλά και των ασύρματων δικτύων 5ης γενιάς (5G), είχαμε την ευκαιρία να αναλύσουμε στα πλαίσια της ετήσιας συνάντησης για το Ericsson Mobility Report.

Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομη ομιλία του ο κος. Γιώργος Παππάς, ο οποίος έχει αναλάβει την εκπροσώπηση και τον γενικό συντονισμό των δραστηριοτήτων της Ericsson στην Ελλάδα (Country Manager). O κος Παππάς, διαθέτει 26 χρόνια εργασιακής εμπειρίας στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών (20 εκ των οποίων εργαζόμενος στην Ericsson) ενώ παράλληλα εξακολουθεί να διατηρεί τη θέση του Επικεφαλής Πωλήσεων της Ericsson προς τον Όμιλο Deutsche Telekom/OTE για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

 

Er2.jpg

 

Αναλύοντας το μότο "We Turn Ideas Into Realities" ο κος Παππάς αναφέρθηκε στην ελληνική αγορά και στις τάσεις που την διαμορφώνουν, στις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις οι οποίες συντελούν στην ανάπτυξη των δικτύων κινητής ευρυζωνικότητας και τέλος, στο οικοσύστημα του ΙοΤ, ο ρυθμός ανάπτυξης του οποίου αναμένεται να εκθρονίσει τα κινητά τηλέφωνα από την κατηγορία των περισσότερων συνδεδεμένων συσκευών μέχρι το 2018.

 

Η σκυτάλη παραδόθηκε στην κυρία Mαρία Μπούρα, υπεύθυνη για τη στρατηγική, το μάρκετινγκ και την επικοινωνία της Ericsson για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία με τη σειρά της έκανε μία λεπτομερή αναφορά στα σημαντικότερα σημεία της φετινής έκθεσης.

 

Σύμφωνα με ευρήματα της Ericsson, οι συνδρομές των smartphones συνεχίζουν την σταθερή τους πορεία και αναμένεται να ξεπεράσουν σύντομα αυτές των συμβατικών κινητών τηλεφώνων. Έως το 2021, οι συνδρομές αυτές αναμένεται να διπλασιαστούν, από 3,4 δισεκατομμύρια σε 6,3 δισεκατομμύρια, ενώ παράλληλα θα είναι υπεύθυνες και για το 90% της τηλεπικοινωνιακής κίνησης δεδομένων κινητής.

 

Η έκθεση αποκαλύπτει πως σήμερα υπάρχουν 5 εκατομμύρια συνδρομητές (μοναδικοί χρήστες) σε κινητές ευρυζωνικές υπηρεσίες παγκοσμίως, το οποίο αποτελεί απόδειξη της εντυπωσιακής ανάπτυξης του τομέα των κινητών τεχνολογιών, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Στη συνέχεια η κα. Μπούρα αναφέρθηκε στις αναρίθμητες εφαρμογές του ΙοΤ και του Cloud, επισημαίνοντας ότι η συνεχόμενη μείωση του κόστους των συσκευών (cellular και non-cellular) και η εμφάνιση νέων εφαρμογών (PaaS/SaaS), σε συνδυασμό με την επερχόμενη εμπορική αξιοποίηση των δικτύων 5G (η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το 2020), θα συμβάλουν στην άμεση διόγκωση του οικοσυστήματος - αγγίζοντας ακόμα και τις 15 δισεκατομμύρια IoT συσκευές μέχρι το 2021.

 

Er3.jpg

 

Χαρακτηριστικά, η κα. Μπούρα ανέφερε πως ότι μπορεί να συνδεθεί θα συνδεθεί, όσα δεδομένα δύναται να αξιοποιηθούν θα αξιοποιηθούν και πως κάθε πρωτότυπη ή ανατρεπτική ιδέα, η οποία αφορά την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, οφείλει να δοκιμάζεται, διαμορφώνοντας καλύτερες, πιο καθαρές (Ultra Low Emission ή Zero Emission) και πιο ανθρώπινες διασυνδεδεμένες κοινωνίες.

 

Τέλος, ο κος Δημήτρης Γιουματζίδης (Solution Manager, Ericsson) παρουσίασε και ανέλυσε απτά παραδείγματα ΙοΤ εφαρμογών, τα οποίες έχουν ήδη υλοποιηθεί ή δύναται να υλοποιηθούν, με σκοπό να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα και οι λειτουργικοί παράγοντες που συντελούν στην ομαλή λειτουργία μιας "έξυπνης" πόλης (ασφάλεια, αποδοτικότητα, αντοχή και ανταγωνιστικότητα) ή ακόμα και ενός "έξυπνου" αμπελώνα.