Η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIFA), ο οργανισμός που διοικεί παγκόσμια το ποδόσφαιρο και αποτελεί τον μεγαλύτερο αθλητικό οργανισμό στον κόσμο, ανακοίνωσε πρόσφατα τη συνδρομητική υπηρεσία FIFA+.

Η υπηρεσία FIFA+ θα προσφέρει στους συνδρομητές ζωντανή ροή (live streaming) ποδοσφαιρικών αγώνων ανδρών και γυναικών καθώς και μία σειρά από πρωτότυπες σειρές και ντοκιμαντέρ. Η πλατφόρμα επίσης θα φιλοξενεί και θα προβάλει επίσης ένα τεράστιο αρχείο από παλαιότερους αγώνες Παγκόσμιων Κυπέλλων, ειδήσεις, στατιστικά στοιχεία καθώς και το δικό της πρωτάθλημα φαντασίας (fantasy league).

Όμως η μεγαλύτερη είδηση είναι ότι θα προσφέρει ζωντανές μεταδόσεις ποδοσφαιρικών παιχνιδιών, με την FIFA να κάνει γνωστό ότι θα μεταδίδει «40.000 ζωντανά παιχνίδια ετησίως». Αρχικά, οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα παρακολούθηση έως και 1.400 αγώνες τον μήνα ωστόσο αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σύντομα και να φτάσει τα 4.000 ματς το μήνα. Πρωτότυπες σειρές, συμπεριλαμβανομένων ντοκιμαντέρ για διασημότητες από τον χώρο του ποδοσφαίρου -μεταξύ των οποίων βρίσκονται οι Ronaldinho, Dani Alves και Lucy Bronze- θα αποτελούν μέρος του «προγράμματος» της πλατφόρμας. 

Αρχικά, η υπηρεσία FIFA+ θα προβάλλει διαφημίσεις και θα είναι δωρεάν, οπότε και οι χρήστες δεν θα πρέπει να περιμένουν την μετάδοση αγώνων από τα μεγαλύτερα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου στον κόσμο. Εξάλλου, το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο αποτελεί τεράστια επιχείρηση και η FIFA δεν έχει τη δυνατότητα (ή τα μετρητά) για να ξεκινήσει το live streaming αγώνων από τα πρωταθλήματα της Αγγλίας, της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας η της Ιταλίας.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι ενώ η FIFA ελπίζει να προσελκύσει το ενδιαφέρον του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, το streaming των συγκεκριμένων παιχνιδιών δεν θα είναι δυνατός. Όπως και με τα παιχνίδια των μεγάλων Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, τα παιχνίδια του παγκόσμιου κυπέλλου είναι «πολύ ακριβά» για να τα προσφέρει δωρεάν, ενώ είναι και θέμα δικαιωμάτων. Παρόλα αυτά, αν και η υπηρεσία FIFA+ προς το παρόν μοιάζει σαν «μπόνους» για όσους αγαπούν το ποδόσφαιρο, μελλοντικά δεν αποκλείεται να γίνει το «Netflix του ποδοσφαίρου».

  • Like 2