Η γνωστή εταιρεία Zoom διέθεσε πρόσφατα μία ενημέρωση για το app της στο macOS, για να επιδιορθώσει ένα bug που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα ιδιωτικότητας για τους χρήστες.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα 9to5Mac σε άρθρο της, ένας εκπρόσωπος της Zoom ανταποκρίθηκε σε μία ανάρτηση ενός χρήστη στο επίσημο forum της εταιρείας, ο οποίος παρατήρησε ότι η ένδειξη του μικροφώνου παρέμενε ενεργή ακόμα και όταν δεν βρισκόταν σε κλήση ή συνάντηση – απλώς είχε ανοικτή την εφαρμογή της Zoom. Διερευνώντας το ζήτημα, επιβεβαιώθηκε μέσω του Κέντρου Ελέγχου (Control Center) ότι η εφαρμογή Zoom διατηρούσε την πρόσβαση στο μικρόφωνο του υπολογιστή. Ο συγκεκριμένος χρήστης δεν ήταν ο μοναδικός που παραπονέθηκε στην επίσημη κοινότητα της Zoom για το bug καθώς πολλοί σχολίασαν ότι είχαν παρατηρήσει το ίδιο πράγμα.

Στην απάντηση του, ο εκπρόσωπος της εταιρείας Zoom έκανε γνωστό ότι η έκδοση 5.9.3 της εφαρμογής Zoom for Mac επιλύει το πρόβλημα με την «πορτοκαλί χρώματος ένδειξη που εξακολουθεί να είναι ενεργή ακόμα και μετά το πέρας μίας συνάντησης, μίας κλήσης ή ενός διαδικτυακού σεμιναρίου». Ο εκπρόσωπος της Zoom συμβουλεύει τους χρήστες να ενημερώσουν την εφαρμογή στην τελευταία έκδοση για να επιδιορθωθεί το bug καθώς και να ενεργοποιήσουν τις αυτόματες ενημερώσεις για τη λήψη μελλοντικών εκδόσεων της εφαρμογής άμεσα με τη διάθεση τους.

Στο παρελθόν, η Zoom βρέθηκε αντιμέτωπη και με άλλα ζητήματα ιδιωτικότητας. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ισχυριζόταν ότι τα μηνύματα των χρηστών της προστατεύονταν από end-to-end κρυπτογράφηση το 2016. Στην πραγματικότητα, το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό ενεργοποιήθηκε μόλις το 2020, με την εταιρεία να καταλήγει σε συμβιβασμό με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τηλεπικοινωνιών των Ηνωμένων Πολιτειών για τις πρακτικές της όσον αφορά την ιδιωτικότητα. Το 2021 επίσης υποχρεώθηκε να πληρώσει $85 εκατομμύρια για να διευθετήσει μία αγωγή, σύμφωνα με την οποία, η εταιρεία παραβίαζε την ιδιωτικότητα των χρηστών καθώς επέτρεπε σε trolls να «εισέρχονται απροειδοποίητα» σε chats, μία πρακτική γνωστή ως «zoombombing».

 

  • Sad 2