Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη ως προς τις ενεργειακές ισορροπίες της Ανατολικής Μεσογείου

Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ υπέγραψαν τη Δευτέρα σύμφωνο συνεργασίας για την κατασκευή του μεγαλύτερου και μακρύτερου υποθαλάσσιου ενεργειακού καλωδίου στον πλανήτη, το οποίο θα ποντιστεί στον πυθμένα της Μεσογείου, με κόστος το οποίο εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 900 εκατομμύρια δολάρια, διασυνδέοντας τα ενεργειακά δίκτυα των τριών κρατών.

Το σχέδιο, με την επωνυμία Eurasian Interconnector, θα αποτελέσει εφεδρικό σύστημα ενέργειας για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτζ, ο οποίος βρέθηκε στη Λευκωσία για την υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης με τους ομολόγους του. 

Η Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Νατάσσα Πηλείδου, έκανε λόγο για "ένα αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση του τερματισμού της ενεργειακής απομόνωσης του νησιού και, κατ' επέκταση, της εξάρτησής μας από βαρέα καύσιμα".

Το καλώδιο θα είναι ικανό να μεταφέρει φορτία 1.000 έως 2.000 μεγαβάτ (MW) και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024, σύμφωνα με το ισραηλινό Υπουργείο Ενέργειας.

Καθώς το μήκος του θα φτάνει τα 1.500 χιλιόμετρα και θα ποντιστεί σε μέγιστο βάθος 2.700 μέτρων, θα αποτελέσει το μακρύτερο και βαθύτερο υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο που κατασκευάστηκε ως τώρα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Κύπρια υπουργός, χαρακτήρισε το έργο "μία λεωφόρο των 2.000 μεγαβάτ", ενώ σημείωσε πως το πρώτο στάδιο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργεία εντός του 2025.

Το καλώδιο θα καλύπτει τρία τμήματα της Ανατολικής Μεσογείου: περίπου 310 χιλιόμετρα μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, περίπου 900 χιλιόμετρα μεταξύ Κύπρου και Κρήτης και επιπλέον 310 χιλιόμετρα από την Κρήτη μέχρι την ηπειρωτική Ελλάδα.

Ήδη ο ΑΔΜΗΕ έχει ξεκινήσει τις εργασίες κατασκευής στο τμήμα που θα συνδέει την Κρήτη με την ηπειρωτική Ελλάδα, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023. Η ελληνική αρχή διαχείρισης και μεταφοράς ενέργειας συνεργάζεται στενά με τους εταίρους που έχουν αναλάβει το υπόλοιπο τμήμα, προκειμένου να εξασφαλιστεί πως τα δύο καλώδια θα συνδεθούν αποτελεσματικά, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του ΑΔΜΗΕ.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χαρακτηρίσει το καλώδιο ως "Έργο Κοινού Συμφέροντος", κατατάσσοντάς το σε εκείνη την κατηγορία έργων που είναι διατεθειμένη να συγχρηματοδοτήσει.

  • Like 19
  • Thanks 4
  • Confused 1