Η La Liga μετατρέπει τα άδεια γήπεδα σε κάτι που θυμίζει τα ποδοσφαιράκια της δεκαετίας του 90.

Ο αθλητισμός επιστρέφει με αργούς ρυθμούς σε μία κανονικότητα, έπειτα τη διακοπή κάθε αθλητικής δραστηριότητας λόγω του κορωνοϊού. Κάποια πρωταθλήματα ποδοσφαίρου έχουν ξεκινήσει και πάλι τους αγώνες αλλά είναι δύσκολο για τους θεατές από το σπίτι να μπουν στο κλίμα του παιχνιδιού και να νιώσουν την ένταση του 90λέπτου, όταν βλέπουν άδεια γήπεδα.

Η La Liga, το εθνικό πρωτάθλημα της Ισπανίας, επέλεξε μία διαφορετική προσέγγιση. Το πρωτάθλημα άρχισε με ντέρμπυ, Σεβίλλης εναντίον Ρεάλ Μπέτις. Το γήπεδο με μία γρήγορη ματιά φαινόταν γεμάτο από κόσμο! Κι όμως δεν ήταν. Η La Liga συνεργάζεται με την EA για να φέρει στη ζωντανή μετάδοση ήχους από ένα πραγματικό κοινό ενώ την ίδια στιγμή η Νορβηγική εταιρία τεχνολογίας Vizrt παρέχει έξυπνα γραφικά στις κερκίδες, ώστε αυτές να δίνουν την εντύπωση ότι είναι γεμάτες.

Ο διευθυντής του οπτικοακουστικού τμήματος της La Liga, Melcior Soler, αναφέρει στο The Athletic:

Σεβόμαστε πολύ αυτό που κάνει η Μπουντεσλίγκα, η Πρέμιερ Λιγκ και το NBA, αλλά αυτό που κάνουμε θα είναι διαφορετικό. Το θεωρούμε ως ένα τηλεοπτικό θέμα ψυχαγωγίας. Αυτό που πρόκειται να κάνουμε είναι να θυμίζει στους θεατές από το σπίτι, ότι οι κερκίδες είναι γεμάτες, όπως σε περίπτωση που παρακολουθούσε ένα παιχνίδι υπό κανονικές συνθήκες.

Οι θεατές δεν είναι CGI πραγματικών ανθρώπων, αντιθέτως οι κερκίδες καλύπτονται από ένα στατικό γραφικό που κάνει καλή δουλειά, ώστε να μοιάζει με πλήθος. Αρκεί βέβαια, η προσοχή του θεατή να είναι εστιασμένη στο παιχνίδι. Μοιάζει με βιντεοπαιχνίδι της δεκαετίας του 90, όταν και οι θεατές έμοιαζαν να είναι κατασκευασμένοι από χαρτί. Συνολικά όμως, το αποτέλεσμα δείχνει πειστικό.

Ο ήχος, ακολουθεί παρόμοια προσέγγιση. Δεν θα ακουστούν συνθήματα ή φωνές αλλά πρόκειται για ένα συνεχή θόρυβο στο παρασκήνιο που αλλάζει σε ένταση και ενθουσιασμό, ανάλογα τη φάση του αγώνα. Φυσικά, όταν μπει γκολ, το ψεύτικο κοινό θα αντιδράσει αναλόγως.

Ένα από τα μειονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι ότι το ψηφιακό κοινό εμφανίζεται μόνο από την κύρια κάμερα της μετάδοσης. Όταν ο σκηνοθέτης επιλέξει μία ελαφρώς διαφορετική γωνία, οι κερκίδες φαίνονται άδειες, όπως είναι στην πραγματικότητα. Οι κοντινές κάμερες στους παίχτες ή αυτές πάνω από τον τερματοφύλακα, αποκαλύπτουν το τρικ.

Ωστόσο, μεταξύ των πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου που έχουν ξεκινήσει τους αγώνες, η La Liga δείχνει η πιο ενδιαφέρουσα, τουλάχιστον αισθητικά.

  • Like 2
  • Sad 2