Πολύ σημαντικά χτυπήματα στο οικονομικό σύστημα της Ρωσίας επιτυγχάνονται με τη βοήθεια των μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στον κόσμο σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press.

Σε ανακοίνωση τους στις ιστοσελίδες ή στα ιστολόγια τους, οι εταιρεία PayPal, Visa και MasterCard ανακοίνωσαν η μία μετά την άλλη ότι πρόκειται να αναστείλουν τις υπηρεσίες τους στη Ρωσία. Στην ιστοσελίδα της, η Visa λέει ότι εργάζεται με διάφορους συνεργάτες και εταίρους στη Ρωσία για να «σταματήσουν όλες οι συναλλαγές μέσα στις επόμενες ημέρες».

Σε ξεχωριστό Δελτίο Τύπου, η MasterCard στο ίδιο μήκος κύματος λέει πως «αναστέλλει τις υπηρεσίες στη Ρωσία, και πως η απόφαση της δεν πάρθηκε ελαφριά τη καρδία». Οι δύο εταιρείες εξηγούν ότι οποιεσδήποτε συναλλαγές που πραγματοποιούνται με κάρτες MasterCard ή Visa που προέρχονται από Ρωσικές τράπεζες δεν πρόκειται να λειτουργούν εκτός της Ρωσίας ενώ παράλληλα οποιεσδήποτε κάρτες τραπεζών από το εξωτερικό δεν θα λειτουργούν σε Ρωσικά εμπορικά καταστήματα ή στα ATMs.

«Λυπούμαστε για τον αντίκτυπο που θα έχει αυτό στους αξιότιμους συναδέλφους μας και στους πελάτες, στους συνεργάτες, στους εμπόρους και στους κατόχους καρτών που εξυπηρετούμε στη Ρωσία» δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Visa, Al Kelly. «Αυτός ο πόλεμος και η συνεχιζόμενη απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα απαιτούν να ανταποκριθούμε σύμφωνα με τις αξίες μας».  

Όπως επισημαίνεται από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, οποιοσδήποτε έχει κάρτα που έχει εκδοθεί στη Ρωσία θα μπορεί να πραγματοποιεί πληρωμές για προϊόντα και υπηρεσίες με κάρτες Mastercard και Visa, ωστόσο, καμία χρηματοπιστωτική εταιρεία δεν θα διεκπεραιώνει τις συναλλαγές. Αντ’ αυτού θα τις διαχειρίζεται το Εθνικό Σύστημα Κάρτας Πληρωμών της Ρωσίας (NSPK).

Όμως δεν είναι μόνο οι MasterCard και Visa που αναστέλλουν τη λειτουργία των υπηρεσιών τους στη Ρωσία. Η PayPal έλαβε ακριβώς την ίδια απόφαση και έτσι ανέστειλε τη λειτουργία των υπηρεσιών του στη Ρωσία σε απάντηση στη «στρατιωτικές εχθροπραξίες της χώρας στην Ουκρανία» ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Την σχετική απόφαση ανακοίνωσε ο CEO της PayPal, Dan Schulman, ο οποίος δήλωσε: «Υπό τις παρούσες συνθήκες, αναστέλλουμε τις υπηρεσίες PayPal στη Ρωσία. Κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να υποστηρίξουμε το προσωπικό μας στην περιοχή σε αυτή τη βαθιά δύσκολη περίοδο».

Η PayPal σταμάτησε αυτή την εβδομάδα επίσης να δέχεται νέους χρήστες από τη Ρωσία. Η απόφαση για την αναστολή των υπηρεσιών αφορούν επίσης και την υπηρεσία συναλλαγών Xoom που ανήκει στην PayPal.

  • Like 7
  • Thanks 3