Οι κάτοικοι θα μπορούν να αποθηκεύουν το ψηφιακό πιστοποιητικό στο κινητό τους.

Η Σουηδία ανάμεσα στα μέτρα κατά της πανδημίας θέλει να φέρει και ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο οι πολίτες της χώρας θα μπορούν να αποθηκεύουν στο κινητό τους τηλέφωνο. Έπειτα, το ειδικό αυτοκόλλητο με τεχνολογία NFC το οποίο θα βρίσκεται στο διαβατήριό τους, θα αποδεικνύει ότι όντως έχουν εμβολιαστεί. Όπως ανακοίνωσε η Σουηδική κυβέρνηση, πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο αναμένεται να βρίσκεται σε ισχύ από τις αρχές Ιουνίου.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Ανάπτυξης της Σουηδίας, Anders Ygeman, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου:

Έχουμε τώρα ένα μοντέλο που είναι απλό, ασφαλές και ευέλικτο. Βλέπω αυτά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού να έχουν τεθεί σε ισχύ μέχρι το καλοκαίρι. Το πιστοποιητικό θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για πρόσβαση σε συγκεκριμένες εκδηλώσεις ή υπηρεσίες στη Σουηδία. Πρέπει να ληφθούν μέτρα για να διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνονται διακρίσεις για όσους δεν μπορούν να εμβολιαστούν.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua της Κίνας, ο Ygeman είπε επίσης πως αναμένει οι ταξιδιωτικές εταιρίες και οι χώρες να απαιτούν διεθνώς μία έγκυρη απόδειξη εμβολιασμού στο μέλλον.

Το πιστοποιητικό θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο μέσω μιας ψηφιακής ταυτότητας ή να αποθηκευτεί σε ένα smartphone ή ψηφιακό πορτοφόλι. Θα μπορούσε επίσης να αποσταλεί μέσω ταχυδρομείου ως ένα κλασσικό έντυπο έγγραφο ή ένα αυτοκόλλητο NFC, το οποίο θα πρέπει να είναι εντός του διαβατηρίου. Και όταν ο πολίτης θα βρίσκεται στα διάφορα σημεία ελέγχου εισόδου ή εξόδου της χώρας, ένα κρυπτογραφημένο κλειδί θα επαληθεύει την αυθεντικότητα του πιστοποιητικού.