Τον Νοέμβριο τέθηκε σε ισχύ ο νόμος της Ρωσικής κυβέρνησης περί «sovereign internet» που επιτρέπει την φραγή περιεχομένου στην περίπτωση «έκτακτης ανάγκης» ενώ πρόσφατα, ο Πρόεδρος Vladimir Putin υπέγραψε ένα νέο νόμο που απαγορεύει την πώληση συσκευών στην Ρωσική αγορά δίχως προεγκατεστημένες Ρωσικές εφαρμογές.

Πριν λίγες ημέρες, το Υπουργείο Επικοινωνιών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην επιτυχημένη δοκιμή σε εθνικό επίπεδο μίας εναλλακτικής λύσης στο Internet, το οποίο ονομάζεται Runet. Ο τρόπος λειτουργίας του συγκεκριμένου δικτύου δεν είναι σαφής, ενώ το Υπουργείο Επικοινωνιών ισχυρίστηκε ότι οι χρήστες δεν διαπίστωσαν κάποια διαφορά σε σχέση με την τυπική χρήση του Ιστού κατά τη διάρκεια της δοκιμής.

Χώρες όπως η Κίνα, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία έχουν ήδη προχωρήσει στον περιορισμό όσων μπορούν να έχουν πρόσβαση οι πολίτες τους αλλά και στον τρόπο που μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους στο Internet. Το εγχείρημα της Ρωσικής κυβέρνησης φαίνεται να ακολουθεί παρόμοια λογική, και της επιτρέπει να φιλτράρει και να λογοκρίνει το περιεχόμενο. Ο Καθηγητής στο τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Surrey, Alan Woodward, δήλωσε στο BBC ότι με το Runet, η Ρωσική κυβέρνηση ουσιαστικά ζήτησε από τους διάφορους «παρόχους υπηρεσιών Internet και υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών να διαμορφώσουν το Internet εντός των συνόρων της χώρας σαν ένα γιγαντιαίο intranet, όπως γίνεται στην περίπτωση μίας μεγάλης επιχείρησης». Με ένα τέτοιο τύπο υποδομής, θα ήταν δύσκολο ακόμα για τα VPNs να έχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο που έχει «μπλοκαριστεί». Για την ώρα, δεν γνωρίζουμε πόσο επιτυχημένη ήταν η δοκιμή που πραγματοποίησε το Υπουργείο Επικοινωνιών της Ρωσίας ή πόσο κοντά βρίσκεται η Ρωσία στην δημιουργία του δικού της «Great Firewall» (όπως έχει κάνει η Κίνα).

Δεν είναι λίγοι οι ειδικοί και εμπειρογνώμονες από τον τεχνολογικό κλάδο που έχουν προβλέψει εδώ και για περίπου δύο δεκαετίες την δημιουργία του «splinternet». Αν και πολλές κυβερνήσεις έχουν προσπαθήσει να ελέγξουν τον τρόπο επικοινωνίας των πολιτών τους και το περιεχόμενο στο οποίο έχουν πρόσβαση, ο Παγκόσμιος Ιστός δεν έχει ακόμα κατακερματιστεί σε ένα πλήθος κλειστών Εθνικών δικτύων. Όμως, καθώς υπερδυνάμεις όπως η Κίνα και η Ρωσία προχωρούν στην δημιουργία των δικών τους εκδοχών ιστού, τότε ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλη κράτη, και στο μέλλον, μπορεί το Internet να πάψει να υπάρχει όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

Engadget

  • Like 3
  • Confused 1
  • Sad 5