Με την τεχνολογία να μπαίνει χρόνο με τον χρόνο ολοένα και περισσότερο στην καθημερινότητά μας, σε πτυχές που παλαιότερα μπορεί να μην φανταζόμασταν καν, η μεγαλύτερη έκθεση ηλεκτρονικών ειδών στον κόσμο, η CES, αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους λάτρεις της τεχνολογίας και όχι μόνο. 
 


Για τρίτη συνεχόμενη φορά, βρισκόμαστε στο Λας Βέγκας για να καλύψουμε τις σημαντικότερες ανακοινώνεις εταιρειών από την έκθεση. Οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές του κόσμου δηλώνουν και πάλι το παρών, πάντα, φυσικά, με την ηχηρή απουσία της Apple. Κρίνοντας από τις προηγούμενες χρονιές, η θεματολογία της CES δεν περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο σε γνωστές κατηγορίες gadgets, αλλά επεκτείνεται σε πολύ περισσότερους τομείς. Το έξυπνο σπίτι είναι μία από αυτές τις κατηγορίες, αφού οι σχετικές «λευκές» συσκευές γίνονται όχι μόνο πιο έξυπνες αλλά και οικονομικά προσιτές, με την αγορά τους να έχει πάψει πλέον να φαντάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας. 

Ένας άλλος τομέας που μέχρι πριν λίγα χρόνια ενδεχομένως να μας ξένιζε, αυτός του αυτοκινήτου, διαθέτει μεγάλη παρουσία στη CES η οποία δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι μετατρέπεται σε μια μικρή έκθεση αυτοκινήτου. Κάτι τέτοιο μόνο τυχαίο δεν είναι, αφού οι εξελίξεις με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αλλά κυρίως με τα συστήματα αυτόνομης οδήγησης που σταδιακά κάνουν την εμφάνισή τους, αποτελούν ίσως έναν από τους πιο ενδιαφέροντες τομείς τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια.

Κατά τα άλλα, με βάση και τις πληροφορίες που υπάρχουν, η τηλεόραση θα είναι μία από τις κατηγορίες που θα βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο, με τα νέα μοντέλα των κορυφαίων κατασκευαστών του χώρου να αναμένεται να προσελκύσουν μεγάλο ενδιαφέρον. Δεδομένη θεωρείται η παρουσίαση των νέων σειρών Ultra HD/4K των Samsung  και LG, με τις δύο κορεατικές εταιρείες να στηρίζουν διαφορετικές τεχνολογίες για τα κορυφαία τους μοντέλα. Πιο συγκεκριμένα, η Samsung στοιχηματίζει στις QLED τηλεοράσεις οι οποίες έκαναν ντεμπούτο πριν ένα χρόνο ακριβώς εδώ στη CES, ενώ για την LG τα πράγματα είναι εδώ και καιρό ξεκάθαρα με πλήρη υποστήριξη της OLED τεχνολογίας. Ήδη η LG έχει ανακοινώσει ότι στον εκθεσιακό της χώρο θα προχωρήσει σε επίδειξη δύο πρωτότυπων OLED τηλεοράσεων, η πρώτη με ανάλυση 8K και μια δεύτερη με τη μοναδική δυνατότητα να μπορεί να αναδιπλωθεί σε ρολό. Επιστρέφοντας στη Samsung, ακούγεται ολοένα και περισσότερο ο όρος Micro-LED, μια νέα LED τεχνολογία στην οποία θα στηριχτεί η εταιρεία, φέρνοντας ποιότητα εικόνας εφάμιλλη της OLED τεχνολογίας αλλά με πιο προσιτό οκονομικό κόστος. 

Η Sony προχώρησε σε μία από τις σημαντικότερες εκπλήξεις στην προηγούμενη έκθεση, ανακοινώνοντας την πρώτη της OLED τηλεόραση, και πιθανότατα φέτος θα έχει να ανακοινώσει περισσότερα γύρω από τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Αν και με ελάχιστο ελληνικό ενδιαφέρον, οι ψηφιακοί βοηθοί των εταιρειών όπως το Google Assistant αλλά κυρίως η Alexa της Amazon, θα κάνουν την εμφάνισή τους σε ακόμα περισσότερα gadgets όλων των ειδών, με έμφαση κυρίως στα έξυπνα ηχεία, εκεί όπου η Amazon κυριαρχεί. 

Βεβαίως όπως συμβαίνει σε κάθε CES έτσι και φέτος, δε θα λείπουν οι ξεχωριστές ανακοινώσεις προϊόντων από το πουθενά, με αρκετές από αυτές να έχουμε ήδη εντοπίσει και προγραμματίσει να παρουσιάσουμε στο insomnia. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, έχουμε δημιουργήσει ειδική ενότητα στην οποία μπορείτε να βρείτε συγκεντρωμένα όλα τα άρθρα και τις βιντεοπαρουσιάσεις από την έκθεση, και που μπορείτε να επισκεφθείτε στη διεύθυνση insomnia.gr/ces2018.

  • Like 3