Η χαμηλής τροχιάς δορυφορική ευρυζωνική υπηρεσία Starlink θα είναι διαθέσιμη για παγκόσμια κάλυψη από τον Αύγουστο δήλωσε πρόσφατα ο Elon Musk.

Με εξαίρεση τον Νότιο και Βόρειο Πόλο, η υπηρεσία μπορεί να καλύψει τις ανάγκες για δορυφορικό Internet σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Κατά τη διάρκεια μίας ομιλίας του που μεταδόθηκε ζωντανά (μέσω τηλεδιάσκεψης) στα πλαίσια του MWC 2021 (Mobile World Congress), ο Elon Musk ανακοίνωσε ότι η υψηλής ταχύτητας δορυφορική ευρυζωνική υπηρεσία Starlink «λειτουργεί αυτή την ώρα σε περίπου 12 χώρες ενώ νέες χώρες προστίθενται κάθε μήνα». Ο Elon Musk έκανε γνωστό επίσης ότι η Starlink έχει σήμερα περισσότερους από 69.000 ενεργούς πελάτες - αριθμός που ο ίδιος εκτιμά ότι θα αυξηθεί εκθετικά καθώς η υπηρεσία επεκτείνει την εμβέλεια της.

«Αναμένουμε να έχουμε μερικούς εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες, πιθανώς πάνω από 500.000 χρήστες μέσα στους επόμενους 12 μήνες» δήλωσε ο Elon Musk. Η εκτίμηση του Elon Musk δεν φαίνεται ότι θα απέχει πολύ από την πραγματικότητα σε ένα χρόνο, ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας ότι η υπηρεσία Starlink είχε περίπου 10.000 χρήστες τον Φεβρουάριο του 2021 και μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών αύξησε την πελατειακή της βάση επτά φορές.

Η Starlink διαθέτει επί του παρόντος περισσότερους από 1.800 δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά, οι οποίοι έφτασαν στη θέση τους σταδιακά με εκτοξεύσεις πυραύλων της SpaceX.  Οι δορυφόροι είναι χαμηλής τροχιάς, που σημαίνει ότι έχουν μικρότερη χρονική υστέρηση (ο χρόνος που χρειάζονται τα σήματα για να ταξιδέψουν μεταξύ δορυφόρων και Γης). Οι μικρότεροι χρόνοι downloading είναι και αυτό που καθιστά την ευρυζωνική υπηρεσία Starlink ένα καλό υποκατάστατο του 5G και των οπτικών ινών στην περίπτωση βεβαίως που δεν είναι διαθέσιμα (π.χ. σε δύσβατες ή απομακρυσμένες περιοχές).

Παράλληλα, ο Elon Musk έκανε γνωστό ότι η Starlink βρίσκεται κοντά στο να κλείσει συμφωνία συνεργασίας με δύο πολύ σημαντικούς παρόχους ευρυζωνικών συνδέσεων/ κινητής τηλεφωνίας ωστόσο δεν θέλησε να αποκαλύψει ποιοι είναι. Οι νέες δηλώσεις του Elon Musk έρχονται στον απόηχο μίας ανακοίνωσης που είχε κάνει νωρίτερα μέσα στο μήνα, ότι η Starlink βρισκόταν σε συνομιλίες με «αρκετές» αεροπορικές εταιρείες σε μια προσπάθεια να παράσχει στα αεροσκάφη τους WiFi.

 

  • Like 1