Ξεκινώντας από τη Βραζιλία, η εταιρία σκοπεύει να φέρει αυτή τη δυνατότητα και σε άλλες χώρες στο μέλλον.

Το WhatsApp άρχισε να κάνει διαθέσιμη τη λειτουργία πληρωμών στη Βραζιλία, με τους χρήστες να μπορούν να στείλουν χρήματα και να πληρώσουν για αγορές από τοπικά καταστήματα, απευθείας μέσα από το chat.

Η προσθήκη τρόπου πληρωμής γίνεται μέσω του Facebook Pay, που σημαίνει ότι οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ίδιες πληροφορίες με αυτές που έχουν στο Facebook, για να αγοράζουν διάφορα αντικείμενα από το Marketplace ή να στέλνουν χρήματα σε φίλους μέσω Messenger. Η εφαρμογή είναι συμβατή με κάρτες που εκδίδονται από τις τράπεζες Banco do Brazil, Nubank και Sicredi με την προϋπόθεση ότι είναι VISA ή Mastercard. Κάθε συναλλαγή εγκρίνεται είτε με εξαψήφιο κωδικό PIN ή μέσω δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Δεν υπάρχουν χρεώσεις για την αποστολή χρημάτων ή την πραγματοποίηση αγορών. Επιπλέον, οι πληρωμές μέσω WhatsApp βασίζονται στη λειτουργία καταλόγου, που παρουσίασε η εταιρία πέρυσι. Αυτή η λειτουργία επιτρέπει στους επιχειρηματίες να δημιουργήσουν μία ψηφιακή βιτρίνα των προϊόντων τους, μέσα από την οποία οι χρήστες στη Βραζιλία θα μπορούν να αγοράσουν οτιδήποτε επιθυμούν.

Το Facebook εργάζεται για την προσθήκη πληρωμών στο WhatsApp από το 2017. Το 2018, η εταιρία άρχισε να δοκιμάζει τη νέα λειτουργία στην Ινδία, τη μεγαλύτερη αγορά του WhatsApp. Λέγεται πως η καθυστέρηση να κάνει τη λειτουργία διαθέσιμη και σε άλλους χρήστες, έχει να κάνει με το γεγονός πως η αμερικανική εταιρία αφιέρωσε χρόνο κυρίως για την ανάπτυξη του Facebook Pay. Με τις πληρωμές να αποτελούν επίσημα μέρος του WhatsApp, η εταιρία λέει ότι σκοπεύει να φέρει τη δυνατότητα σε όλους.