Με την τηλεργασία να αποτελεί πλέον τη λύση για χιλιάδες εταιρείες εν μέσω πανδημίας, αναμενόμενα υπηρεσίες που κάνουν εφικτές τις τηλεδιασκέψεις συναντούν τεράστια επιτυχία αυτή την εποχή.

Το Zoom είναι η χαρακτηριστικότερη περίπτωση, όμως έρευνα της ιστοσελίδας Vice φέρνει στο φως διάφορες «περίεργες» μεθόδους που χρησιμοποιεί η εταιρεία πίσω από την εφαρμογή, αποστέλοντας χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη δεδομένα του στο Facebook ακόμα και αν αυτός δεν έχει λογαριασμό στη μεγαλύτερη ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Κάτι τέτοιο πραγματοποιείται μέσω της εφαρμογής του Zoom στο iOS, χωρίς να υπάρχει κάποια ενημέρωση μέχρι στιγμής για παρόμοια τακτική σε άλλες πλατφόρμες που έχει παρουσία η υπηρεσία ενώ εντύπωση προκαλεί ότι δεν υπάρχει καμία σχετική ενημέρωση στην ιστοσελίδα ιδιωτικού απορρήτου του Zoom.

Όπως αναφέρει το Vice, κάθε φορά που ο χρήστης ανοίξει την εφαρμογή του Zoom στο iOS, αυτή ξεκινά την αποστολή δεδομένων που τον αφοροούν στο Facebook, όπως το μοντέλο της συσκευής που χρησιμοποιεί, την ονομασία του παρόχου του, τη ζώνη ώρας που βρίσκεται, την πόλη του αλλά και ένα μοναδικό κωδικό συσκευής που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι διαφημιστές προκειμένου να τον «στοχεύσουν» με προσωποποιημένες διαφημίσεις.

Η πολιτική του Facebook σε παρόμοιες περιπτώσεις που αφορούν τη χρήση του SDK του από τρίτες εφαρμογές είναι ξεκάθαρη αφού σ' αυτή αναφέρεται ότι μια εφαρμογή ή μια ιστοσελίδα, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αναφέρει στους χρήστες ότι τα δεδομένα τους αποστέλονται σ' αυτό . Την ίδια στιγμή, το Zoom και κάθε υπηρεσία που κάνει χρήση του Facebook SDK μ' αυτό τον τρόπο, θα πρέπει να προσφέρει δυνατότητα στον χρήστη να αποφύγει τον εντοπισμό του από το Facebook, κάτι που το Zoom δεν κάνει μέχρι σήμερα.

Την περασμένη εβδομάδα, το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα για τα ψηφιακά δικαιώματα "Electronic Fronter Foundation" (EFF) επεσήμανε μερικούς από τους κινδύνους για την προστασία της ιδιωτικής ζωής για όσους χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της Zoom. Η έκθεση ανέφερε ότι οι IT admins μιας εταιρείας που χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη υπηρεσία, μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μια σειρά πληροφοριών που αφορούν τα meetings που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των οποίων την ip διεύθυνση των συμμετεχόντων και το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποίησαν. Επιπλέον η εφαρμογή διαθέτει λειτουργία η οποία είναι απενεργοποιημένη εξαρχής, μέσω της οποίας αυτός που διοργανώνει μια τηλεδιάσκεψη στο Zoom, μπορεί να δει αν οι συμμετέχοντες είχαν ενεργό το παράθυρο της εφαρμογής κατά τη διάρκεια, κάτι που υποδηλώνει ότι έδιναν και την απαραίτητη προσοχή ή όχι.

Vice