Σύμφωνα με το Billboard, ο μουσικός David Lowery κατέθεσε μήνυση κατά του Spotify, με την οποία ζητά τουλάχιστον $150 εκατομμύρια για αποζημίωση, καθώς ισχυρίζεται ότι η streaming υπηρεσία διανέμει παράνομα αρκετά από τα κομμάτια του.

Ο Lowery ισχυρίζεται ότι το Spotify βλάπτει τους ιδιοκτήτες των πνευματικών δικαιωμάτων, καθώς, εκούσια, δεν λαμβάνει άδεια για την αναπαραγωγή και διανομή υλικού πνευματικής ιδιοκτησίας. Μάλιστα, σύμφωνα με το Billboard, ο Lowery ισχυρίζεται ότι το Spotify καθιστά διαθέσιμα με παράνομο τρόπο ορισμένα κομμάτια από το συγκρότημά του, τους Cracker, όπως τα «King of Bakersfield», «Almond Grove» και «Tonight I Cross the Border».

 

Επιπλέον, ο Lowery ισχυρίζεται ότι το Spotify διαθέτει απόθεμα $17 με $25 εκατομμύρια για να πληρώνει δικαιώματα σε καλλιτέχνες, όταν προκύπτουν περιπτώσεις όπως η συγκεκριμένη, δηλαδή όταν ένας καλλιτέχνης απαιτεί αμοιβή για την πνευματική του ιδιοκτησία, η οποία αξιοποιείται από το Spotify χωρίς την απαραίτητη άδεια.

 

Σύμφωνα με δήλωσή του στο Verge, ο Jonathan Prince, επικεφαλής επικοινωνιών του Spotify παγκοσμίως, υπογραμμίζει ότι το Spotify επιθυμεί να πληρώνει τους καλλιτέχνες και τους μουσικούς εκδότες σε κάθε περίπτωση. Ωστόσο, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα απαραίτητα δεδομένα για τον καθορισμό ιδιοκτησίας πνευματικών δικαιωμάτων είτε είναι ελλιπή, είτε είναι λανθασμένα, είτε απουσιάζουν εντελώς.

 

Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο Prince επισημαίνει ότι το Spotify σημειώνει ότι οφείλει αποζημίωση πνευματικών δικαιωμάτων, μέχρι να επιβεβαιώσει τους νόμιμους ιδιοκτήτες. Μάλιστα, παρόμοιες κατηγορίες αντιμετωπίζει το Spotify από το National Music Publishers Association, το οποίο κατηγορεί το Spotify ότι δεν αποζημιώνει όλους τους καλλιτέχνες για την πνευματική ιδιοκτησία της μουσικής που χρησιμοποιεί.

 

Link.png Site: TheVerge