Τη διάθεση ψηφιακής μουσικής χωρίς προστασίας αντιγραφής DRM θα ξεκινήσει το Napster ακολουθώντας τις εξελίξεις στην ψηφιακή μουσική.

 

Τα τραγούδια χωρίς DRM είναι συμβατά με τις περισσότερες συσκευές αναπαραγωγής MP3 σε αντίθεση με τους περιορισμούς στα αρχεία με DRM.

 

Το Napster που ηγήθηκε της ψηφιακής επανάστασης στη μουσική, σήμερα βρίσκεται να ακολουθεί τις εξελίξεις ενώ δεν θα διαθέσει αρχεία χωρίς DRM σε όλα τα τραγούδια αλλά μόνο στην αγορά single και άλμπουμ (όχι στην συνδρομή με τη δυνατότητα download απεριόριστων τραγουδιών).

 

Δεν έγινε γνωστό ποιες δισκογραφικές εταιρείες ήρθαν σε συμφωνία με το Napster για τη διάθεση της μουσικής χωρίς DRM.

 

Μουσική χωρίς DRM στο διαδίκτυο

 

Ήδη 3 από τις μεγαλύτερες δισκογραφικές εταιρείες, η Universal της Vivendi, η Warner και η Βρετανική EMI διαθέτουν τα τραγούδια των καλλιτεχνών τους στο Amazon.com χωρίς προστασία αντιγραφής. Οι αναλυτές αναμένουν ότι και η Sony BMG αναμένεται να ακολουθήσει το παράδειγμα των ανταγωνιστών της μέσα στο 2008.

 

Το Napster συνέρχεται από το σοκ

 

Το Napster, το οποίο είχε 26.4 εκατομμύρια χρήστες το Φεβρουάριο του 2001 βοηθώντας με λογισμικό τη διακίνηση μουσικής χωρίς πνευματικά δικαιώματα, έγινε στόχος της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας και στη συνέχεια αναγκάστηκε, λίγους μήνες αργότερα, να αναστείλει τη λειτουργία του. Σήμερα, ύστερα από αρκετές οικονομικές περιπέτειες, είναι ένα μουσικό ηλεκτρονικό κατάστημα που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του να αγοράσουν μουσική μεμονωμένα ή απεριόριστα με μια μηνιαία συνδρομή 10 δολαρίων (13 δολαρίων από 30 Ιανουαρίου).

 

Ακόμα και σήμερα τα οικονομικά του Napster δεν είναι ιδιαίτερα καλά καθώς σημειώνει απώλειες 5,1 εκατομμυρίων δολαρίων.

 

Σήμερα η υπηρεσία διαθέτει 750.000 συνδρομητές, ανήκει στην Roxio η οποία αγόρασε τα δικαιώματα σε πλειστηριασμό και είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο.