Ο αριθμός των premium συνδρομητών του Spotify αυξήθηκε σε 205 εκατομμύρια στις 31 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία στη σημερινή ανακοίνωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων, σημειώνοντας αύξηση 14% σε σχέση με πέρυσι.

Η εξέλιξη αυτή συνέβαλε στην αύξηση των μηνιαίων ενεργών χρηστών (MAUs) σε 489 εκατομμύρια, δηλαδή σε αύξηση 20%. Η επίδοση αυτή είναι μεγαλύτερη από τις προβλέψεις της εταιρείας από το προηγούμενο τρίμηνο, όταν ανέφερε ότι ανέμενε να φτάσει τα 202 εκατομμύρια premium συνδρομητές και τα 479 εκατομμύρια MAUs. 

Η ανακοίνωση των κερδών έρχεται μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της Spotify για απολύσεις που αφορούν το 6% της εταιρείας της, δηλαδή κάτι λιγότερο από 600 υπαλλήλους. Αλλά, όπως και άλλες εταιρείες τεχνολογίας που αντιμετωπίζουν την ίδια οικονομική ύφεση, η τελευταία ανακοίνωση των κερδών της Spotify υποδηλώνει ότι η οικονομική της κατάσταση δεν έχει επιδεινωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Άλλωστε όπως αναφέρουν πολλοί αναλυτές, το σκεπτικό πίσω από αυτές τις απολύσεις στον κλάδο θα μπορούσε να έχει να κάνει περισσότερο με τους επενδυτές παρά με την καθαρή κερδοφορία.

Το Spotify όντως εμφάνισε λειτουργικές ζημίες ύψους 231 εκατ. αυτό το τρίμηνο, κάτι που όμως δεν αποτελεί τεράστια απόκλιση από τις προηγούμενες επιδόσεις της εταιρείας, δεδομένου ότι έχει την τάση να δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη έναντι των κερδών σε τριμηνιαία βάση. Το ποσό είναι κάτω από την προηγούμενη πρόβλεψή της για ζημίες ύψους 300 εκατ. ευρώ αυτό το τρίμηνο. Το μέσο έσοδο ανά συνδρομητή premium βρίσκεται τώρα στα 4,55 ευρώ, μια αύξηση 3% σε ετήσια βάση, αλλά ελαφρώς μειωμένη σε σύγκριση με τα 4,63 ευρώ του προηγούμενου τριμήνου. 

Η σημερινή ανακοίνωση των κερδών δεν επιφύλασσε νεότερα σχετικά με το Spotify HiFi, τη νέα συνδρομητική βαθμίδα που υπόσχεται streaming μουσικής χωρίς απώλειες, σε ποιότητα CD και η οποία ανακοινώθηκε σε μια μεγάλη εκδήλωση του Spotify πριν από σχεδόν δύο χρόνια. Ένας από τους λόγους για την τεράστια καθυστέρηση είναι ότι Spotify αναγκάστηκε να επανεξετάσει το χαρακτηριστικό υπό το φως των ανταγωνιστών Apple Music και Amazon Music που προσφέρουν εδώ και καιρό παρόμοια δυνατότητα χωρίς επιπλέον κόστος για τους συνδρομητές.

Το Spotify θεωρείται ευρέως ως η μεγαλύτερη υπηρεσία streaming μουσικής στον κόσμο, αν και συγκριτικά, οι αριθμοί συνδρομητών δεν είναι εύκολα διαθέσιμοι για τους ανταγωνιστές Apple Music και Amazon Music. Τα τελευταία στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Music Ally δείχνουν ότι το Apple Music διαθέτει περίπου 60 εκατομμύρια επί πληρωμή συνδρομητές το 2019 και το Amazon Music, 55 εκατομμύρια με βάση στοιχεία του 2020.

  • Like 1