Η Αμερικανική Ένωση Δισκογραφικών Εταιρειών (RIAA) έδωσε στην δημοσιότητα στατιστικά για τα έσοδα της μουσικής βιομηχανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για το πρώτο εξάμηνο του 2018, και από ότι φαίνεται κατά μέσο όρο, παρατηρείται μικρή επιβράδυνση στην ανάπτυξη των εσόδων.

Την ώρα που ο τζίρος αυξήθηκε κατά 10% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και ανέρχεται σε $4,6 δισεκατομμύρια, το ποσοστό είναι περίπου το μισό από την αύξηση που παρατηρήθηκε (17%) μεταξύ του πρώτου μισού του 2016 και του 2017. Η ανάπτυξη εσόδων των υπηρεσιών streaming γνώρισε επίσης επιβράδυνση, αν και εξακολουθεί να παρουσιάζεται αυξημένη κατά 28% σε σχέση με τη προηγούμενη χρονιά. Ειδικότερα, τα έσοδα από τις υπηρεσίες music streaming αντιπροσωπεύουν τη συντριπτική πλειοψηφία των συνολικών εσόδων φέτος -μέχρι στιγμής- με το 75% να προέρχεται από τα Spotify, Apple Music και Tidal.

Οι αριθμοί δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποκτούν συνδρομή σε υπηρεσίες του τύπου. Σύμφωνα με την RIAA, ο αριθμός των συνδρομών αυξάνεται κατά περίπου ένα εκατομμύριο σε μηνιαία βάση. Όμως, ενώ τα έσοδα από το streaming εξακολουθούν να αυξάνονται, τα νέα δεν είναι και τόσο καλά για τα digital downloads και τις πωλήσεις δίσκων CD. Τα έσοδα από τα digital downloads αντιπροσωπεύουν μόλις το 12% των συνολικών εσόδων μέχρι στιγμής φέτος -από το 19% πέρυσι- ενώ οι πωλήσεις δίσκων CD γνώρισαν εκπληκτική πτώση στα έσοδα (κατά 41%). Για να κάνουμε μία σύγκριση, για το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι, οι πωλήσεις δίσκων CD ήταν μόλις 3% χαμηλότερες από το προηγούμενο έτος. Τα έσοδα από τις πωλήσεις δίσκων βινυλίου από την άλλη γνώρισαν αύξηση 13%.

Το music streaming έχει ξεπεράσει τα downloads ψηφιακών αρχείων μουσικής ως κύρια πηγή εσόδων της βιομηχανίας μουσικής από το 2015 και κάθε χρόνο αντιπροσωπεύει όλο και μεγαλύτερο ποσοστό στα συνολικά έσοδα της βιομηχανίας. Όπως δείχνει η έκθεση της RIAA, αυτή η τάση θα συνεχιστεί εκτός απροόπτου και για στο προσεχές διάστημα.

Engadget