Βαρκελώνη, η πόλη του Μέσι, του Gaudi και της MWC. Και καθώς η Μπάρτσα παίζει εκτός και στη Sagrada Famiglia έχουμε πάει ήδη, το ενδιαφέρον μας αυτή τη βδομάδα θα απασχολήσει αποκλειστικά η μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας γύρω από την κινητή τηλεφωνία. 

Οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές -πλην Apple- θα δώσουν το παρόν, με το ενδιαφέρον ειδικά φέτος να είναι αυξημένο για δύο λόγους, το 5G και τα αναδιπλούμενα smartphones. Τα δίκτυα 5G αρχίζουν και παίρνουν σάρκα και οστά και στην Ευρώπη, με πολλές σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται από τους μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους ενώ τα αναδιπλούμενα smartphones περνάνε από τη σφαίρα της φαντασίας και των αλλεπάλληλων φημών, στην πραγματικότητα, θέλοντας να πείσουν ότι αποτελούν το επόμενο μεγάλο βήμα καινοτομίας. Επιπλέον, οι Κινέζοι κατασκευαστές, θα έχουν πολύ μεγαλύτερη παρουσία στους χώρους της έκθεσης από κάθε άλλη φορά, με την επέκτασή τους στην Ευρωπαϊκή αγορά να συνεχίζεται. Σε αυτούς περιλαμβάνεται η Oppo και η OnePlus,  με τη δεύτερη να έχει στα σκαριά μια 5G έκδοση του OnePlus 6T

20180224_174532.jpg.8c72bcd66c018dba98a89ec8ccb9d32c.jpg

 

Αν και οι πύλες της MWC ανοίγουν επίσημα τη Δευτέρα, ήδη πολλές ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο. 

Σε ό,τι αφορά τη Samsung, δεν έχουμε να περιμένουμε κάποια νεότερη ανακοίνωση, αφού η νοτιοκορεατική εταιρεία προχώρησε ίσως στο πιο ενδιαφέρον Unpacked των τελευταίων ετών πριν μερικές ημέρες εκτός Βαρκελώνης. Εκεί είδαμε από κοντά τα νέα μοντέλα που αποτελούν τη σειρά Galaxy S10, αλλά και το Galaxy Fold, το πρώτο αναδιπλούμενο smartphone της εταιρείας που θα κυκλοφορήσει σε επιλεγμένες ευρωπαϊκές χώρες στις 3 Μαΐου με τιμή €2000. Παράλληλα η Samsung παρουσίασε και το πρώτο 5G smartphone της το οποίο θα κυκλοφορήσει αρχικά στην Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Fold.jpg.1e21c25d1d44d7f5be6454012077abe3.jpg

Αν και οι πύλες της έκθεσης ανοίγουν αυτή τη Δευτέρα, εντούτοις η ροή των ειδήσεων θα ξεκινήσει από αύριο όταν και πολλές εταιρείες έχουν προγραμματίσει τις δικές τους παρουσιάσεις. Την αρχή θα κάνει η Xiaomi στις 11.30πμ (ώρα Ελλάδος), παρουσιάζοντας για πρώτη φορά επί ευρωπαϊκού εδάφους τη νέα της ναυαρχίδα, το Mi 9, διαθέτοντας παράλληλα και ένα μεγάλο εκθεσιακό χώρο στον οποίο θα δούμε την πλήρη γκάμα των προιόντων που αποτελούν το οικοσύστημά της.

Τη σκυτάλη παίρνει στις 2:00μμ η Huawei, η οποία όμως ξεκαθάρισε πριν μερικές ημέρες ότι η σειρά P30, που θα ξεχωρίζει για τις φωτογραφικές της δυνατότητες, θα παρουσιαστεί στο Παρίσι στις 26 Μαρτίου. Αυτό πάντως δε σημαίνει ότι η κινεζική εταιρεία θα διαθέτει «χαλαρή» παρουσία στη φετινή MWC αφού ήδη γνωρίζουμε ότι θα «απαντήσει» στη Samsung με το Mate X, τη δική της πρόταση στα αναδιπλούμενα smartphones, η οποία παράλληλα θα έχει τη δυνατότητα σύνδεσης σε 5G δίκτυα. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η Huawei, όπως πέρσι με το Matebook X και πρόσφατα στη CES με το Matebook 13,  θα προσπαθήσει να κλέψει και φέτος τις εντυπώσεις αποκαλύπτοντας ένα νέο φορητό υπολογιστή, δείγμα της αυξανόμενης παρουσίας της στο χώρο των PC.

huawei-mate-x-billboard-leak.jpe.jpg.3610cda1efd36d2c0e9311687f2f1aaf.jpg

Ακολουθεί στις 5:00μμ η HMD Global με το Nokia 9 Pureview, το πρώτο smartphone που φέρει στο πίσω μέρος πέντε κάμερες. Δε γνωρίζουμε πάντως αν για τρίτη συνεχή χρονιά η Φινλανδική εταιρεία θα δοκιμάσει να μας ξυπνήσει εκ νέου αναμνήσεις παρουσιάζοντας κάποια ανανεωμένη έκδοση μοντέλου από το ένδοξο παρελθόν της, όπως πέρσι με το 8110 και πρόπερσι με το 3310.

1945045821_nokia9pureview.jpg.e794af9872d0547b372d7bffd0aae7ad.jpg

Έκπληξη αποτελεί η μεγάλη παρουσίαση της Microsoft, η οποία δε μας έχει συνηθίσει σε μεγάλες παρουσιάσεις στη συγκεκριμένη έκθεση τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά το τέλος εποχής για την πλατφόρμα των Windows Phone. Αυτή τη φορά, ο ίδιος ο CEO της εταιρείας Satya Nadella μαζί με τον Alex Kipman, υπεύθυνο όλων των προσπαθειών της εταιρείας γύρω από την εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα, θα παρουσιάσουν το Hololens 2, τη νέα γενιά του εντυπωσιακού Mixed reality συστήματος που κατασκευάζει η εταιρεία, με έμφαση σε δυνατότητες που προορίζονται «για το μέλλον του computing».

Η τελευταία παρουσίαση της ημέρας ανήκει στην LG, στις 8.00μμ όπου αναμένεται να ανακοινώσει μια σειρά από κορυφαία smartphones. Ήδη ακολουθώντας την ίδια πολιτική των τελευταίων ετών, η νοτιοκορεατική εταιρεία έχει γνωστοποιήσει ότι θα δούμε για πρώτη φορά το G8, το επόμενο κορυφαίο της smartphone, με ενδιαφέροντα τεχνικά χαρακτηριστικά όπως OLED οθόνη η οποία ολόκληρη θα αποτελεί και ηχείο. Το σενάριο παρουσίασης της πρώτης 5G πρότασης σημειώνει πολλές πιθανότητες, με το V50 ThinQ να είναι ο κύριος υποψήφιος. Πάντως ήδη η LG έχει ξεκαθαρίσει ότι δε βρίσκει λόγο να μπει στην αγορά των αναδιπλούμενων smartphone, αποκλείοντας κάθε σχετική παρουσίαση, παραπέμποντας όσους περιμένουν κάτι καινοτομικό από την εταιρεία στην εντυπωσιακή OLED R τηλεόραση που τυλίγεται.

1526131617_lgoledr.jpg.5695f919eda9bdef8171a27bdf8a07ed.jpg

Έντονη παρουσία θα διαθέτει και η Sony, η οποία, σύμφωνα με τις τελευταίες διαρροές, έχει φυλάξει αρκετές ανακοινώσεις για το πρωί της Δευτέρας. Συγκεκριμένα η εταιρεία έχει στα σκαριά τέσσερα νέα μοντέλα, μεταξύ των οποίων και τη νέα της ναυαρχίδα, το Xperia 1, το οποίο θα φέρει εκτός από διαφορετική ονομασία και αναλογία διαστάσεων 21:9, την πρώτη 4K OLED HDR οθόνη σε smartphone, για κορυφαία εμπειρία αναπαραγωγής ταινίας. Οι πιο οικονομικές προτάσεις της Ιαπωνικής εταιρείας θα είναι τα μοντέλα Xperia X10 και X10 Plus ενώ το Xperia L3 θα αποτελεί την πρόταση στα smartphones με κόστος κάτω από τα $300. 

Τα περισσότερα από τα παραπάνω smartphones θα στηρίζονται σε επίπεδο chipset σε λύσεις της Qualcomm, ένας από τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να παρακολουθήσουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την παρουσίαση της εταιρείας το μεσημέρι της Δευτέρας. Αν και το κορυφαίο SoC της εταιρείας, το Snapdragon 855 θα έχει παρουσία σχεδόν σε όλα τα κορυφαία smartphones της χρονιάς, η Qualcomm αναμένεται να εστιάσει στην 5G εποχή, πιθανόν με νέες λύσεις. 

Το Insomnia βρίσκεται ήδη στη Βαρκελώνη και θα σας μεταφέρει όπως κάθε χρόνο τις σημαντικότερες ανακοινώσεις.