Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του MIT με επικεφαλή την καθηγήτρια Muriel Medard, ανακάλυψε εάν νέο τρόπο για την ενίσχυση της ταχύτητας των ασύρματων δικτύων, χωρίς να απαιτείται η τροποποίηση της ήδη υπάρχουσας υποδομής. Ουσιαστικά η εργασία της ομάδας επικεντρώνεται στον τρόπο διαχείρισης των χαμένων δεδομένων στο δίκτυο, τα οποία μεταφέρονται μέσω "πακέτων".

Πιο συγκεκριμένα η ταχύτητα μπορεί να αυξηθεί μέχρι και 27 φορές, με τις δοκιμές να πραγματοποιούνται σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Στη σημερινή τεχνολογία τα πακέτα που χάνονται στο δίκτυο είναι απαραίτητο να ξανά αποσταλλούν, μειώνοντας έτσι σημαντικά την ταχύτητα. Η νέα τεχνολογία η οποία αναφέρεται ως "κωδικοποιημένο TCP" επιλύει το πρόβλημα στη μεριά της συσκευής που λαμβάνει τα δεδομένα, αντικαθιστώντας τα πακέτα με αλγεβρικές περιγραφές (algebraic descriptors), ενισχύοντας έτσι σε σημαντικό βαθμό την ταχύτητα.

 

Οι δοκιμές δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη σε πραγματικές συνθήκες, όμως δεδομένου του αριθμού της βελτίωσης των ταχυτήτων που μπορεί να επιτευχθούν, θα ήταν εξίσου σημαντική αναβάθμιση για τα ήδη υπάρχοντα δίκτυα. Ήδη αρκετές εταιρείες έχουν προχωρήσει στην απόκτηση των δικαιωμάτων χρήσης της τεχνολογίας, και για το λόγο αυτό ίσως τη δούμε να γίνεται πράξη νωρίτερα απ΄ ότι θα περιμέναμε. Επίσης αν σκεφτεί κανείς το ήδη περιορισμένο φάσμα συχνοτήτων και τις περιορισμένες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων, οποιαδήποτε βελτίωση στην τεχνολογία είναι καλοδεχούμενη.

 

Link.png Site: theverge.com