Σύμφωνα με τις τελευταίες ειδήσεις, το standard GPON (Gigabit Passive Optical Network) έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος στη βόρεια Αμερική καθώς υιοθετείται, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, από τους δύο μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

Την μεγαλύτερη ώθηση λαμβάνει από τη Verizon, η οποία έχει ξεκινήσει να μετατρέπει το δίκτυο FiOS (Fiber to the Home) από BPON σε GPON. Η τωρινή υλοποίηση του FiOS, η οποία βασίζεται στο BPON, μοιράζει 622 Mbps downstream και 155 Mbps upstream σε 32 χρήστες. Η τεχνολογία GPON θα αναβαθμίσει κατά πολύ τις δυνατότητες του δικτύου, καθώς θα μοιράζει 2.4 Gbps downstream και 1.2Gbps upstream σε 32-64 χρήστες, καταργώντας το ΑΤΜ και κάνοντας το συνολικά πιο αποτελεσματικό.

 

Η Verizon δοκιμάζει εδώ και λίγο καιρό το GPON σε μια σειρά από αγορές της, με μερικούς υπαλλήλους της να έχουν πρόσβαση στα 100 Mbps. Η εταιρία επικεντρώθηκε αρχικά σε συγκεκριμένες πολιτείες όπως η Νέα Υόρκη, η Μασαχουσέτη και το New Jersey, και όλες οι νέες εγκαταστάσεις εξοπλισμού σε αυτές τις πολιτείες θα είναι GPON. Ωστόσο σε πρώτη φάση δε θα παρέχονται στις συγκεκριμένες περιοχές αυξημένες ταχύτητες σε σύγκριση με τις περιοχές από τις οποίες δεν θα έχει αποσυρθεί το BPON.

 

Η AT&T από την πλευρά της ακολουθεί μια πιο συντηρητική προσέγγιση, έχοντας εδώ και καιρό επιλέξει την τεχνολογία VDSL για την παροχή υπηρεσιών ταχύτερων του ADSL. Ωστόσο ανακοίνωσε ότι προς τα τέλη του 2008 θα αρχίσει να εγκαθιστά GPON προσβάσεις σε έναν αδιευκρίνιστο αριθμό νέων κατοικιών, σε συνεργασία με τις Alcatel-Lucent και Ecricsson. Η συγκεκριμένη είδηση είναι αρκετά σημαντική, παρά το γεγονός ότι στις συγκεκριμένες γραμμές το χρησιμοποιήσιμο εύρος ζώνης χωρίς την υπηρεσία τηλεόρασης θα είναι 10 Mbps.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της AT&T τον περασμένο Οκτώβριο, στο τέλος του 2008 σχεδιάζει να έχει συνδέσει 18 εκατομμύρια κατοικίες στα νέα δίκτυά της, αλλά μόλις το 1 εκατομμύριο από αυτά θα είναι συνδεδεμένο σε Fiber to the Home. Το μεγαλύτερο μέρος από αυτά βρίσκονται στις περιοχές που κάλυπτε η Bellsouth, η οποία είχε αρχίσει να αντικαθιστά τους χάλκινους τοπικούς βρόχους με οπτικές ίνες πριν την εξαγορά της από την ΑΤ&Τ το 2006.

 

Source.png Πηγή: BroadbandReports.com

Source.png Πηγή: adslgr.com