Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο McGill του Καναδά πραγματοποιήθηκε η πρώτη παγκόσμια εγχείρηση και αναισθησία, κατευθυνόμενη αποκλειστικά από ρομπότ.

 

Πρόκειται για εγχείρηση προστάτη, η οποία ήταν πολύ δύσκολη και οποιοδήποτε λάθος θα ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνο για την υγεία του ασθενή. Κατά τη διάρκεια της όλης διαδικασίας, χρησιμοποιήθηκαν 2 ρομπότ, ένα για την αναισθησία (McSleepy) και ένα για το κυρίως μέρος της εγχείρησης (DaVinci). Το ρομπότ DaVinci λειτουργούσε υπό την καθοδήγηση μιας ομάδας χειρούργων οι οποίοι παρακολουθούσαν την εξέλιξη της εγχείρησης μέσω 3D HD εικόνας.

 

Ύστερα από την εγχείρηση οι επιβλέποντες χειρουργοί δήλωσαν ότι αν και είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί αναισθησία αποκλειστικά από ένα ρομπότ, ο McSleepy τα κατάφερε περίφημα. Επίσης, το ρομπότ DaVinci, κατά τη διάρκεια της εγχείρησης είχε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει κινήσεις που ακόμα και τα πιο έμπειρα ανθρώπινα χέρια δεν είναι ικανά να χειριστούν.

 

Σίγουρα, δεν είναι δυνατόν να αντικατασταθεί το ανθρώπινο χέρι από ρομπότ, όπως επίσης χρειάζεται λίγη ακόμη δουλειά για την τελειοποίηση ορισμένων τεχνικών λεπτομερειών, παρ’ όλα αυτά η τεχνολογία έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω.

 

Link.png Site: tgdaily.com