Τα τελευταία νέα στον κλάδο της ρομποτικής έρχονται από την Ιαπωνία, και αφορούν την ανάπτυξη εξελιγμένων ανθρωποειδών ρομπότ τα οποία έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίζουν αντικείμενα καθώς περπατάνε και να τα χρησιμοποιούν για δικό τους όφελος. Τα ρομπότ αυτά πέρα από την αναγνώριση αντικειμένων, γνωρίζουν το πώς να περπατάνε μιμούμενα την τρίτη ηλικία. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μεγάλο βήμα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

 

Το ρομπότ που περιγράφεται ονομάζεται HRP-2 και κατασκευάστηκε στο Εθνικό Ινστιτούτο Εξελιγμένων Βιομηχανικών Επιστημών και Τεχνολογίας στο Tennessee της Ιαπωνίας. Έκανε πρόσφατα την πρώτη του δημόσια εμφάνιση στο συνέδριο Humanoids 2010.

 

Ο HRP-2 δεν είναι απλά ένα νέο ρομπότ που κατασκευάστηκε για να εντυπωσιάσει. Αποτελεί ουσιαστικά ένα νέο πρότυπο στο χώρο της ρομποτικής, το οποίο στηρίζεται στην αξιοποίηση των αντικειμένων-εμποδίων και όχι στην αγνόησή τους. Για παράδειγμα, ο HRP-2 μπορεί να μιμηθεί ακριβώς την κίνηση ενός ανθρώπου στην τρίτη ηλικία, ο οποίος θα χρησιμοποιήσει τα χέρια του για υποστήριξη κατά το κάθισμά του στο γραφείο, σε αντίθεση με τα μέχρι τώρα ρομπότ που πραγματοποιούσαν την κίνηση χωρίς χέρια.

 

Δείτε το video του HRP-2 εδώ.

 

Link.png Site: techradar.com