Η Tokyo Electric Power Co. (ή αλλιώς Tepco) είχε ανακοινώσει πως τα επίπεδα ραδιενέργειας στο εσωτερικό του πυρηνικού αντιδραστήρα στη Φουκουσίμα είναι τα υψηλότερα που έχουν παρατηρηθεί από την ημέρα του ατυχήματος το 2011 εξαιτίας ενός σεισμού και ενός τσουνάμι που ακολούθησε.

Η εταιρία αναγκάστηκε να αποσύρει το ρομπότ που έστειλε για να εντοπίσει την ακριβή τοποθεσία των λιωμένων ραδιενεργών καυσίμων καθώς και για να κάνει έναν προκαταρκτικό καθαρισμό στον αντιδραστήρα. Πρόσφατα η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι υπήρχαν ενδείξεις ότι τα καύσιμα αυτά διέρρευσαν με πιθανό αποτέλεσμα να λιώσουν το μεταλλικό περίβλημα γύρω από τον αντιδραστήρα. Σύμφωνα με την Tepco, το ρομπότ σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αφότου ξεκίνησε την αποστολή του, παρουσίασε σοβαρά προβλήματα λειτουργίας με αποτέλεσμα την πλήρη απενεργοποίησή του. Από ό,τι φαίνεται, δύο από τις κάμερές του ξαφνικά στράβωσαν, η φωτεινότητά τους έπεσε αρκετά και δημιούργησαν πολύ θόρυβο μετά από σχεδόν δύο ώρες καθαρισμού χαλασμάτων. Όλα αυτά αποτελούν σημάδια εξαιρετικά υψηλού επιπέδου ραδιενέργειας.

 


633512856.jpg

 


Η Tepco υποστηρίζει πως το ρομπότ άντεξε σε επίπεδα ραδιενέργειας περίπου 650 Sieverts ανά ώρα. Αν υπήρχε κάποιος άνθρωπος σε αυτό το σημείο, θα έιχε πεθάνει αμέσως. Η ομάδα της εταιρίας αποφάσισε να αποσύρει το ρομπότ, όταν η φωτεινότητα των καμερών έπεσε δραματικά έτσι ώστε να μην αχρηστευτεί τελείως.

 

Εφόσον το μηχάνημα δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την αποστολή αναγνώρισης και καθαρισμού, το δεύτερο ρομπότ της Tepco θα χρειαστεί να κάνει πολλά περισσότερα, αν η εταιρία αποφασίσει να το χρησιμοποιήσει. Οι εκπρόσωποι της Tepco τόνισαν πως πρέπει να μελετήσουν το πιθανό αποτέλεσμα, πριν αποφασίσουν αν το ρομπότ θα πραγματοποιήσει νέα αποστολή στον αντιδραστήρα.

 

Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι πως αν και τα επίπεδα ραδιενέργειας μέσα στον αντιδραστήρα είναι φονικά, δεν έχουν βρεθεί διαρροές, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για τους ανθρώπους της ευρύτερης περιοχής.

 

Link.png Site: Engadget