Το ανθρωποειδές μπορεί και έχει πιο ομαλές κινήσεις με αποτέλεσμα να το κάνουν να μοιάζει ακόμη περισσότερο με πραγματικό άνθρωπο.

Η Engineered Arts, η εταιρεία που δημιούργησε τη σειρά ρομπότ Mesmer η οποία μοιάζει με άνθρωπο, αποκάλυψε μια νέα δημιουργία που μπορεί να παραξενέψει ακόμη περισσότερο όσους το κοιτούν. Το Ameca είναι ένα νέο ανθρωποειδές που αν και δεν έχει τα ρεαλιστικά μαλλιά και δέρμα που είχε η σειρά Mesmer, μπορεί να δείξει τις πιο ανθρώπινες φυσικές εκφράσεις που έχουμε δει σε ρομπότ έως σήμερα.

Το Ameca στην αρχή δείχνει μια έκφραση σύγχυσης καθώς «ξυπνά» ενώ μετά δείχνει μια έκφραση έκπληξης καθώς κινεί τα χέρια του με τις χειρονομίες να φαίνονται επίσης αρκετά αληθινές. Στη συνέχεια, εμφανίζεται έκπληκτο καθώς κοιτά τον θεατή ή την κάμερα ενώ το βίντεο ολοκληρώνεται με ένα χαμόγελο και μια χειρονομία.

Οι βελτιώσεις στις εκφράσεις του προσώπου φαίνεται να είναι το αποτέλεσμα των ομαλότερων κινήσεων που έχουμε δει έως σήμερα σε ρομπότ. Αν και το ρομπότ Mesmer, το προηγούμενο μοντέλο, είχε αξιοπρεπείς κινήσεις του κεφαλιού, δεν έμοιαζε να μπορούσε να μιμηθεί με ακρίβεια τις κινήσεις του προσώπου ενός πραγματικού ανθρώπου.

Αν και το Ameca έχει πλήρως κινούμενα μέρη σε κεφάλι, πρόσωπο, λαιμό, ώμους και χέρια, η Engineered Arts σημειώνει ότι κανένα από τα ρομπότ της δεν μπορεί να περπατήσει, με την εταιρεία όμως να μελετά και αυτή την ικανότητα. Δεν είναι ξεκάθαρο πώς δημιουργούνται οι εκφράσεις προσώπου του Ameca, αλλά κατά πάσα πιθανότητα μιμείται εκφράσεις που έχουν γίνει και έχουν καταγραφεί από έναν πραγματικό άνθρωπο. Η εταιρεία ανέφερε ότι το Ameca είναι πλατφόρμα για ανάπτυξη AI και θα αφήσει άλλους να αναπτύξουν τους απαραίτητους αλγόριθμους μηχανικής μάθησης.

Η Engineered Arts είχε αναφέρει προηγουμένως ότι χρησιμοποιεί ισχυρούς, αθόρυβους και υψηλής ροπής κινητήρες ώστε το ρομπότ Mesmer να κινεί το σώμα και το κεφάλι του, με τα πάντα να είναι σχεδιασμένα από το μηδέν. Χρησιμοποιεί επίσης κάμερες, αισθητήρες βάθους, αισθητήρες LiDAR και μικρόφωνα. Για τον έλεγχο των κινήσεων, έχει αναπτύξει ένα λογισμικό, παρόμοιο με αυτά που χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές 3D, VFX ή gaming animation.

Δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την τιμή τη διαθεσιμότητα του Ameca και του Mesmer, αν και το βασικό μοντέλο της εταιρείας, RoboThespian, κόστιζε $79.000 το 2018. Σε κάθε περίπτωση, σύντομα θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του Ameca, καθώς η Engineered Arts σχεδιάζει να δείξει το ρομπότ στην έκθεση CES 2022 στο Λας Βέγκας.

  • Like 3
  • Sad 1