Την περικοπή πλέον των 10.000 θέσεων εργασίας κατά την τρέχουσα χρονιά σχεδιάζει ο κινεζικός κατασκευαστής του iPhone, η Foxconn, με την αντικατάστασή τους από ρομπότ.

Στην Innolux, τον βραχίονα της Foxconn που κατασκευάζει οθόνες LCD, αναμένεται να σημειωθεί η μεγαλύτερη απώλεια θέσεων, σύμφωνα με τον επίτιμο πρόεδρο του κολοσσού, Tuan Hsing-Chien.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το συνολικό εργατικό δυναμικό θα μειωθεί σε λιγότερα 50.000 άτομα έως το τέλος του έτους, από 60.000 στο τέλος του 2017. Λίγες μέρες νωρίτερα ο πρόεδρος της Foxconn, Terry Gou, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία θα επενδύσει 342 εκατομμύρια δολάρια σε διαδικασίες αυτοματοποίησης και εξοπλισμό, προκειμένου να επιτύχει τη βέλτιστη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην παραγωγή.

Παρόλο που ο μεταποιητικός τομέας στην Κίνα κατέγραψε άνοδο του κόστους κατά τα τελευταία χρόνια, παραμένει από τους φθηνότερους στην κατασκευή και συναρμολόγηση hardware. Οι εργαζόμενοι στη Foxconn αμείβονται, κατά μέσον όρο, 400 δολάρια το μήνα για 12ωρες βάρδιες. Η προοπτική ότι τα ρομπότ μπορούν να αντικαταστήσουν την πλέον φθηνή ανθρώπινη εργασία στον πλανήτη είναι ενδεικτική της επιρροής που θα ασκήσει στην απασχόληση η αυτοματοποίηση στα επόμενα χρόνια.

Τhe Νext Web