Η Boston Dynamics μόλις κυκλοφόρησε το τελευταίο demo του ανθρωποειδούς ρομπότ της, Atlas.

Το ρομπότ μπορούσε ήδη να τρέξει και να πηδήξει πάνω σε πολύπλοκα εδάφη χάρη στα πόδια του. Τώρα, το ρομπότ έχει χέρια... Αυτές οι υποτυπώδεις λαβές δίνουν νέα ζωή στο ρομπότ. Ξαφνικά, αντί να είναι μια ευκίνητη ρομποτική συσκευή, το Atlas γίνεται κάτι πιο κοντά σε άνθρωπο, με την ικανότητα να σηκώνει και να αφήνει να πιάσει οτιδήποτε μπορεί να πιάσει ανεξάρτητα.

Η λαβίδα που μοιάζει με δαγκάνα αποτελείται από ένα σταθερό δάχτυλο και ένα κινούμενο δάχτυλο. Η Boston Dynamics λέει ότι οι λαβές σχεδιάστηκαν για εργασίες ανύψωσης βαρέων αντικειμένων και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά σε μια διαφήμιση του Super Bowl, όπου ο Άτλας κρατούσε ένα βαρέλι πάνω από το κεφάλι του.

Τα δύο βίντεο που κυκλοφόρησε η εταιρεία δείχνουν το Atlas να σηκώνει οικοδομική ξυλεία και μια νάιλον τσάντα εργαλείων. Στη συνέχεια, ο Atlas σηκώνει ένα 2×8 και το τοποθετεί ανάμεσα σε δύο κουτιά για να σχηματίσει μια γέφυρα. Στη συνέχεια, το Atlas σηκώνει μια τσάντα με εργαλεία και τρέχει πάνω από τη γέφυρα και μέσα από σκαλωσιές κατασκευών. Όμως η τσάντα με τα εργαλεία πρέπει να πάει στο δεύτερο επίπεδο της κατασκευής, κάτι που ο Άτλας προφανώς συνειδητοποίησε και γρήγορα πετάει τη τσάντα σε μεγάλη απόσταση. Η Boston Dynamics περιγράφει αυτόν τον τελικό ελιγμό ως «Η τελική κίνηση του Άτλας, μια ανεστραμμένη αναστροφή 540 μοιρών, πολλαπλών αξόνων, προσθέτει ασυμμετρία στην κίνηση του ρομπότ, καθιστώντας την πολύ πιο δύσκολη δεξιότητα από ό,τι το παρκούρ που εκτελούσε προηγουμένως».

Το Atlas της Boston Dynamic είναι μια ερευνητική πλατφόρμα και δεν είναι διαθέσιμο για αγορά. Είναι εδώ και καιρό ο πρωταγωνιστής πολλών viral βίντεο, και έχει αποδείξει αποτελεσματικά τις ρομποτικές δυνατότητες της Boston Dynamic που κάποτε άνηκε στη Google. Στον μικρό κόσμο της ανθρωποειδούς ρομποτικής, λίγοι ανταγωνιστές έχουν δείξει παρόμοιες δυνατότητες σαν αυτές του Atlas. Μόνο το Robonaut της NASA προσφέρει παρόμοιες λαβές που μοιάζουν με χέρια. 

  • Like 10
  • Thanks 2