Ομάδα ερευνητών υποστηρίζει πως ανακάλυψε έναν αξιόπιστο τρόπο για την αποθήκευση και διατήρηση των δεδομένων σε σκληρό δίσκο για πάνω από 1000 χρόνια.

 

Τα τελευταία χρόνια, οι περισσότεροι από εμάς δεν αντιμετωπίζουμε πλέον πρόβλημα με το μέγεθος των σκληρών δίσκων, μιας και αυτό έχει εκτοξευθεί στα ύψη με αποτέλεσμα να καλύπτει τις ανάγκες των περισσότερων χρηστών, αλλά με την ασφάλεια των δεδομένων και την διαχείριση αυτών με τον καλύτερο και ασφαλέστερο δυνατό τρόπο. Και αν αυτό φαντάζει δύσκολο για τον απλό χρήστη, φανταστείτε τι μπορεί να σημαίνει για έναν μεγάλο οργανισμό όπως μία τράπεζα, μία βιβλιοθήκη ή μία δημόσια υπηρεσία.

 

Απάντηση στα ερωτήματα αυτά έρχεται, θεωρητικά προς το παρόν, να δώσει μία ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, η οποία παρουσιάζει την λύση αρχειοθέτησης με το όνομα Pergamum.

 

Το Pergamum δανείζεται το όνομα του από την αρχαία Ελληνική βιβλιοθήκη που έλαβε την πρωτοβουλία μετάβασης από τον εύθραυστο πάπυρο σε ανθεκτικότερες λύσεις, και περιγράφεται ως on-volatile random access memory δηλαδή NVRAM. Έτσι, μπορούν να γίνουν πολλές λειτουργίες όταν ο δίσκος είναι σβηστός, ενώ μπορούν να γίνουν συχνές αναζητήσεις δεδομένων χωρίς να είναι απαραίτητη η περιστροφή των μηχανικών μερών του δίσκου, κάτι που μειώνει κατά πολύ την φθορά αλλά και την κατανάλωση μίας συστοιχίας σκληρών δίσκων.

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές και μετά από πειράματα και δοκιμές με ένα σύστημα των 10 PB που αποτελείτο από δίσκους του 1ΤΒ, η αξιοπιστία των δεδομένων μπορεί να διατηρηθεί για τουλάχιστον 1400 χρόνια.

 

Source.png Πηγή: pcw.gr