Ερευνητές του Ινστιτούτου J. Craig Venter, κατασκεύασαν τη μεγαλύτερη δομή DNA που έχει ποτέ δημιουργήσει άνθρωπος, πραγματοποιώντας ένα μεγάλο άλμα στην παραγωγή του πρώτου συνθετικού οργανισμού.

 

Η μελέτη που περιγράφει τη μεθοδολογία του εγχειρήματος, δημοσιεύτηκε από τον Δρ. Νταν Γκίμπσον στην επιστημονική έκδοση Science και εγείρει ελπίδες για την κατασκευή νέων φαρμάκων, αλλά ταυτόχρονα ανησυχεί όσους φοβούνται την εξέλιξη του βιολογικού πολέμου και τη δημιουργία εταιρειών-οργανισμών που θα ελέγχουν όλες τις μελλοντικές μορφές συνθετικής ζωής.

 

Οι επιστήμονες κατασκεύασαν με χημική μέθοδο κομμάτια του DNA στο εργαστήριο ενώ στη συνέχεια εφάρμοσαν τη διαδικασία του ομόλογου ανασυνδυασμού - κατά την οποία τα κύτταρα επιδιορθώνουν βλάβες στα χρωμοσώματα - στη μαγιά Saccharomyces cerevisiae ώστε να δημιουργήσουν ολόκληρο το χρωμόσωμα του βακτηρίου. «Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό επίτευγμα που πραγματοποιήθηκε χάρη στις ικανότητες της ομάδας του Ινστιτούτου» ανέφερε ο πρόεδρος του ιδρύματος.

 

Ο Βέντερ απορρίπτει τις ανησυχίες εκείνων που εγείρουν ηθικά ζητήματα γύρω από το θέμα, αν και οι ειδικοί δεν έχουν μπορέσει να βρουν λόγο για να σταματήσει η έρευνα στο συγκεκριμένο πεδίο. Οι επικριτές επιμένουν ωστόσο, λέγοντας ότι το σημαντικότερο ζήτημα που πρέπει να απασχολεί την επιστημονική κοινότητα δεν είναι το μέγεθος του συνθετικού DNA αλλά η ευφυΐα του. Ταυτόχρονα τίθενται νομοθετικά ρυθμιστικά ζητήματα, όπως εξηγεί ο Δρ. Τζιμ Τόμας σε σχετικό άρθρο του: «Παρά την ανάπτυξη της συνθετικής βιολογίας, η νομοθετική επίβλεψη έχει σταματήσει, ενώ δεν πραγματοποιείται συστηματικός διάλογος για τον τρόπο οριοθέτησης της συνθετικής βιολογίας».

 

Το επόμενο βήμα θα είναι η εισαγωγή συνθετικού DNA σε ζωντανά κύτταρα, με την ελπίδα να δημιουργηθεί ο πρώτος, τεχνητά κατασκευασμένος, αυτό-αναπαραγόμενος οργανισμός.

 

Source.png Πηγή: news.kathimerini.gr