Παρά το γεγονός ότι έχει μελετηθεί εξαντλητικά από τους αρχαιολόγους, φαίνεται πως η 4.500 ετών Πυραμίδα του Χέοπα κρύβει μερικά ακόμη μυστικά. Απόδειξη το γεγονός ότι μία διεθνής ομάδα ερευνητών ανακάλυψε έναν μεγάλο θάλαμο, άγνωστο έως σήμερα.

Για την ανακάλυψή τους, την πρώτη που γίνεται μετά τον 19ο αιώνα, οι επιστήμονες αξιοποίησαν τις γαλαξιακές κοσμικές ακτίνες, δηλαδή σωματίδια υψηλής ενέργειας που ρέουν στο ηλιακό σύστημά μας από μακρινές πηγές στο Γαλαξία. Όταν αυτά καταφθάσουν στον πλανήτη μας, τότε με τη σύγκρουσή τους με τα μόρια της ατμόσφαιρας στα ανώτερα όριά της, παράγονται μιόνια, ένα είδος σωματιδίων με μικρή διάρκεια “ζωής”.

 

Τα μιόνια απορροφώνται από τα πετρώματα και τα υπόλοιπα υλικά, επομένως μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ανιχνευθούν κενοί χώροι μέσα σε γεωλογικές δομές ή ανθρώπινες κατασκευές. Για παράδειγμα, η τεχνική αυτή έχει χρησιμοποιηθεί για τη μελέτη ηφαιστείων και τη χαρτογράφηση του πυρηνικού αντιδραστήρα στη Fukushima στην Ιαπωνία.

 

Έτσι, με επικεφαλής τον Kunihori Morishima, φυσικό από το πανεπιστήμιο της Nagoya στην Ιαπωνία, η ομάδα εγκατέστησε τον Δεκέμβριο του 2016 ανιχνευτές μιονίων στον λεγόμενο θάλαμο της Βασίλισσας, ώστε να καταγραφούν τα σωματίδια που διέρχονται από τον θάλαμο, καθώς κινούνται καθοδικά. Όταν διαπίστωσαν πως ο αριθμός των μιονίων ήταν μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο, υπέθεσαν πως κάπου μέσα στην πυραμίδα θα πρέπει να υπάρχει κάποια άγνωστη έως τότε κρύπτη.

 

Με τη βοήθεια δύο ακόμη ομάδων φυσικών, οι οποίοι εγκατέστησαν κι αυτοί ανιχνευτές, για να διασταυρώσουν τα αποτελέσματά τους, οι επιστήμονες εντόπισαν από κοινού έναν θάλαμο, πάνω από τη Μεγάλη Στοά.

 

Όπως υπολόγισαν, το μήκος του θαλάμου αγγίζει τα 30 μέτρα. Αν και δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί ο σκοπός της κατασκευής του, οι επιστήμονες υποθέτουν πως ενδεχομένως ήταν μία δεύτερη Μεγάλη Στοά.
Η ομάδα του Tayoubi θέλει τώρα να “ακτινογραφήσει” μέσω των μιονίων και την πυραμίδα του Χεφρήν, τη δεύτερη μεγαλύτερη στην Γκίζα. Παρόλο που η τεχνική αυτή είχε χρησιμοποιηθεί για τη μελέτη της και τη δεκαετία του 1960, ο τρόπος εφαρμογής της ήταν υποτυπώδης με τα τεχνολογικά μέσα εκείνης της εποχής, αφού για παράδειγμα τα δεδομένα καταγράφονταν σε μαγνητικές ταινίες.

 

Link.png Site: Εngadget