Το μυστικό της επιτυχίας των μεγάλων κινηματογραφικών επιτυχιών κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν ερευνητές στο Λονδίνο, χρησιμοποιώντας ως πρότυπο την κλασσική χολιγουντιανή επιτυχία «Casablanca» και την αστυνομική σειρά «CSI»

 

Οι Βρετανοί ερευνητές δημιούργησαν ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή που διαπιστώνει ποιο σενάριο έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε μία μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία. Μάλιστα το πρόγραμμα μπορεί να ξεχωρίσει τα κοινά στοιχεία για διαφορετικού ύφους παραγωγές.

 

Το πρόγραμμα έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει τη συχνότητα και τη θέση των λέξεων και των λεκτικών ομάδων και στη συνέχεια μελετά τη δομή των σκηνών και την υπόθεση. Oι Βρετανοί ερευνητές χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα βρήκαν την κοινή φόρμουλα, για επιτυχίες όπως η «Casablanca» και το «CSI».

 

Η ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Φιον Μούρταγκ και Στιούαρτ Μακί, σε συνεργασία με το σεναριογράφο Άνταμ Γκαντς, ετοιμάζεται πλέον να δοκιμάσει στην πράξη το πρόγραμμα, αν δηλαδή καταφέρει να βρει ποιο σενάριο μπορεί να γίνει επιτυχία.

 

Το πρώτο βήμα στη διαδικασία της έως τώρα εφαρμογής του αλγόριθμου, ήταν η κατάταξη της ταινίας στην κατηγορία που ανήκει. «Μπορούμε να ξεχωρίσουμε ταινίες περιπέτειας, όπως το 'Πολύ σκληρός για να πεθάνει' από δραματικές ταινίες όπως 'Casablanca', όπου συγκρίνουμε τη συχνότητα των ρημάτων με αυτή των ονομάτων των πρωταγωνιστών» επισημαίνει ο Άνταμ Γκαντς.

 

Σε μια δεύτερη - πιο εξεζητημένη - ανάλυση, ο αλγόριθμος υπολόγιζε τη συχνότητα και το συσχετισμό των λέξεων μεταξύ τους. Αυτό επέτρεπε την αναγνώριση ενός βασικού σχεδίου. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε με αυτό τον τρόπο πως η αγωνία στην 'Casablanca' και στο 'CSI' κορυφώνονται με τον ίδιο τρόπο: μειώνουν το μήκος των σκηνών, ενώ αφήνουν ανοιχτά προβλήματα ή δίνουν κάποια στοιχεία, τα οποία επιλύονται σε μια μεγαλύτερης διάρκειας μετάβαση.

 

Συνθήκες και λέξεις κλειδιά

 

Το πρόγραμμα του υπολογιστή μπορεί να δώσει στοιχεία για την πλοκή, καθώς αναλύει πόσο συχνά σχετίζονται μεταξύ τους ορισμένες από τις λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιεί το σενάριο.

 

Η 'Casablanca' και πάλι αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα, καθώς τα ονόματα των πρωταγωνιστών «Ίλσα» και «Ρικ» αντιπαρατίθενται ή βρίσκονται μακριά κατά τη διάρκεια της εξέλιξης της πλοκής. «Είναι εκπληκτικό, πόσο καλά αντικατοπτρίζει τα αντιφατικά συναισθήματα της Ίλσα, καθώς ανθίσταται ή ενδίδει στη γοητεία του Ρικ», υπογραμμίζει ο Μουραγκ.

 

Source.png Πηγή: news.kathimerini.gr