Ένα εμβόλιο νέας τεχνολογίας θα μπορούσε να προσφέρει προστασία από τους κυριότερους τύπους γρίπης εφ΄όρου ζωής, αντί για έναν χειμώνα όπως σήμερα, δείχνουν οι προκαταρκτικές δοκιμές σε ανθρώπους.

 

Το εμβόλιο που αναπτύσσει η βρετανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Acambis προσφέρει ανοσία από οποιονδήποτε ιό γρίπης του τύπου Α -τον τύπο που ευθύνεται για τις σοβαρότερες επιδημίες.

 

Εννέα στα δέκα άτομα που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου ACAM-FLU-A κατά τις προκαταρκτικές δοκιμές στις ΗΠΑ παρήγαγαν αντισώματα κατά του ιού, αναφέρει το BBC.

 

Σήμερα, η σύνθεση του εμβολίου της γρίπης δεν είναι σταθερή, αλλά τροποποιείται κάθε χρόνο ώστε να καλύπτει τις νέες μορφές γρίπης που εμφανίζονται σε όλο τον κόσμο.

 

Το νέο εμβόλιο, αντίθετα, «μπορεί να παραχθεί οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο έτος, και θα μπορούσε να φυλάσσεται σε μεγάλες ποσότητες για την αντιμετώπιση τυχόν πανδημίας ή να χρησιμοποιείται σε εμβολιασμούς ρουτίνας για να εξασφαλίσει την προστασία του πληθυσμού από μελλοντικές πανδημίες.

 

Τα σημερινά εμβόλια αναγκάζουν τον οργανισμό να παράγουν αντισώματα εναντίον δύο πρωτεϊνών που υπάρχουν στην επιφάνεια του ιού της γρίπης, της αιμαγλουτίνης και της νευραμινιδάσης. Το νέο εμβόλιο βάζει στο στόχαστρο μια άλλη πρωτεΐνη, την M2, η οποία μένει σταθερή σε όλες τις γρίπες τύπου Α.

 

Η Acambis διευκρινίζει πάντως ότι, ακόμα και αν τα αποτελέσματα των νέων δοκιμών είναι ενθαρρυντικά, θα περάσουν χρόνια πριν το εμβόλιο γίνει διαθέσιμο για το γενικό πληθυσμό.

 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η γρίπη σκοτώνει κάθε χρόνο μισό έως ένα εκατομμύριο άτομα. Ο ιός Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών, που πιστεύεται ότι κάποια στιγμή θα προκαλέσει πανδημία στους ανθρώπους, ανήκει στον τύπο Α της γρίπης.

 

Source.png Πηγή: news.in.gr