Χρησιμοποιώντας μια πανίσχυρη συστοιχία 10 ραδιοτηλεσκοπίων, διεθνής ομάδα αστρονόμων συνέλαβε μια μαύρη τρύπα να εκτοξεύει τα «αποφάγια» της, έναν πίδακα φορτισμένων σωματιδίων, σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός.

 

Μαύρες τρύπες με μάζα εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη του Ήλιου πιστεύεται ότι βρίσκονται στα κέντρα πολλών γαλαξιών, ανάμεσά τους και ο δικός μας Μίλκι Ουέι.

 

Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι το υλικό που πέφτει στη μαύρη τρύπα επιταχύνεται σε ακραίες ταχύτητες από το βαρυτικό της πεδίο και πριν χαθεί για πάντα εκπέμπει αντιδιαμετρικούς πίδακες σωματιδίων. Μέχρι σήμερα, όμως, ο μηχανισμός του φαινομένου παραμένει αδιευκρίνιστος.

 

Τώρα, διεθνής ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Αλαν Μάρσερ του Πανεπιστημίου της Βοστόνης αναφέρει στο περιοδικό Nature ότι κατέγραψε νέα στοιχεία.

 

Οι αστρονόμοι έστρεψαν τη συστοιχία ραδιοτηλεσκοπίων VLBA στις ΗΠΑ προς την κατεύθυνση του γαλαξία BL Lacertae («σαύρα» στα λατινικά) ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 950 εκατ. ετών.

 

Οι ερευνητές κατέγραψαν έναν πίδακα φορτισμένων σωματιδίων, ο οποίος στρέφεται με δεξιόστροφη φορά καθώς απομακρύνεται από τη μαύρη τρύπα. Τα σωματίδια επιταχύνονται από το πανίσχυρο μαγνητικό πεδίο κοντά στην άκρη της τρύπας.

 

Οι παρατηρήσεις «μάς βοηθούν να κατανοήσουμε πώς αυτά τα σώματα μπορούν να επιταχύνουν σωματίδια σχεδόν μέχρι την ταχύτητα του φωτός» δήλωσε στο Reuters ο Δρ Χιού Αλερ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

 

Δεδομένου ότι οι πίδακες εμφανίζονται μόνο όταν η μαύρη τρύπα «καταπίνει» υλικό που έχει την ατυχία να βρεθεί γύρω της, η τελευταία επιτυχία των αστρονόμων οφείλεται στο γεγονός ότι έστρεψαν τα τηλεσκόπια προς τον BL Lacertae ακριβώς τη σωστή στιγμή.

 

Source.png Πηγή: news.in.gr