O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) έδωσε την έγκριση του στο πρώτο γρήγορο τεστ που ανιχνεύει τον ιό Ebola.

Το τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου δείχνει τα αποτελέσματα σε μόλις 15 λεπτά, όταν άλλες εργαστηριακές δοκιμές χρειάζονταν έως και 6 ώρες για να εμφανίσουν αποτελέσματα.

 

Το τεστ έχει την ονομασία ReEBOV Antigen και δημιουργήθηκε από την ιατρική εταιρεία Corgenix που έχει την βάση της στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα χρησιμοποιηθεί κυρίως στη Δυτική Αφρική, όπου ο ιός έχει κοστίσει την ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και η παρουσία του είναι έντονη.

 

Η αποτελεσματικότητα του τεστ φτάνει ως το 92% σε ασθενείς με Ebola και το 85% σε ασθενείς που δε φέρουν τον ιό. Αν και αποτελέσματα είναι λιγότερο ακριβή από αυτά που προσφέρει μία εργαστηριακή δοκιμή, τουλάχιστον είναι πολύ πιο γρήγορο ενώ δεν απαιτεί ρεύμα με αποτέλεσμα να μπορεί να πραγματοποιηθεί οπουδήποτε. Όπως αναφέρει το Reuters, θα χρειαστούν περίπου μια με δυο βδομάδες μέχρι να γίνει ευρέως διαθέσιμο και να οριστεί η τιμή του.

 

Μέχρι στιγμής τα επιβεβαιωμένα κρούσματα Ebola σε Γουινέα, Λιβερία και Σιέρα Λεόνε έχουν φτάσει τα 23.000 και οι θάνατοι από τον ιό τους 9.300.

 

Link.png Site: TheVerge