Αν και νέα τεστ διάγνωσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2 (που προκαλεί την ασθένεια COVID-19) αναπτύσσονται διαρκώς από εταιρείες ιατρικού εξοπλισμού και ιατροφαρμακευτικές εταιρείες, εντούτοις το τεστ της εταιρείας Abbott φαίνεται να είναι το ταχύτερο στον κόσμο, καθώς προσφέρει διάγνωση μέσα σε μόλις 5 λεπτά.

Το σύστημα της Abbott μπορεί να τοποθετηθεί σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και εργαστήρια, ωστόσο το τεστ μπορεί να πραγματοποιηθεί και στο σημείο της περίθαλψης, και επομένως δεν απαιτεί τη μεταφορά των δειγμάτων σε διαφορετικό σημείο, εξασφαλίζοντας χρόνο. Μάλιστα το τεστ για τον νέο κορωνοϊό που έχει σήμερα κοστίσει τη ζωή σε σχεδόν 34 χιλιάδες συνανθρώπους μας έλαβε έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) και η παραγωγή του αναμένεται να ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα από την εταιρεία, με στόχο την κατασκευή 50 χιλιάδων μονάδων την ημέρα.

Το τεστ Abbott ID NOW COVID-19 χρησιμοποιεί τη διαγνωστική πλατφόρμα Abbott ID NOW, που στην ουσία αποτελεί ένα «εργαστήριο-σε-ένα-κουτί» (lab-in-a-box), το οποίο έχει το μέγεθος μίας μικρής οικιακής συσκευής. Το τεστ μπορεί να δώσει ένα θετικό αποτέλεσμα μέσα σε πέντε λεπτά ή ένα αρνητικό σε λιγότερο από δεκαπέντε λεπτά.    

Σε αντίθεση με τα γρήγορα τεστ που χρησιμοποιούνται από πολλές χώρες που πολλές φορές παρουσιάζουν ψευδώς θετικά ή είναι ανακριβή, το σύστημα της Abbott χρησιμοποιεί μία μοριακή μέθοδο διάγνωσης που λειτουργεί με δείγματα πτυέλου ή βλεννών από τον ασθενή. Αυτό σημαίνει ότι το τεστ εντοπίζει τμήμα του DNA του ιού στον ασθενή, οπότε ανιχνεύει την πραγματική παρουσία του ιού, όταν άλλα τεστ που πραγματοποιούνται χρησιμοποιώντας αίμα, λειτουργούν ανιχνεύοντας αντισώματα, τα οποία μπορούν να υπάρχουν σε ασθενείς που έχουν ανακάμψει και δεν διαθέτουν ενεργά τον ιό. Η Abbott ισχυρίζεται ότι μπορεί να παράγει 5 εκατομμύρια τεστ τον Απρίλιο και αναμένεται πολύ σύντομα να είναι διαθέσιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην μάχη που δίνουν τώρα απέναντι στην εξάπλωση του κορωνοϊού, ειδικά στη Ν. Υόρκη.

TechCrunch

  • Like 10
  • Thanks 1