Καθώς η πανδημία του κορωνοϊού SARS-CoV-2 που προκαλεί την οξεία αναπνευστική νόσο COVID-19 συνεχίζει να εξαπλώνεται, το αποτέλεσμα είναι να χρειάζονται νοσηλεία όλο και περισσότεροι άνθρωποι. Όμως αυτό έχει ως συνέπεια να υπάρχει έλλειψη σε μηχανικούς αναπνευστήρες για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Οι αναπνευστήρες του είδους είναι κοινώς γνωστοί και ως αναπνευστικά μηχανήματα επειδή βοηθούν τους ασθενείς να αναπνέουν μόνοι τους ή μπορούν, εφόσον απαιτηθεί, να επιτελέσουν όλη την αναπνευστική λειτουργία για τους ασθενείς. Καθώς λοιπόν υπάρχει έλλειψη σε αναπνευστήρες (ventilators), η Βρετανική εταιρεία Dyson, γνωστή κυρίως για τις ηλεκτρικές σκούπες της, σχεδίασε και κατασκεύασε ένα νέο τύπο αναπνευστήρα σε συνεργασία με το TTP (The Technology Partnership) μέσα σε μόλις… 10 ημέρες.  

Ο CoVent, όπως είναι η ονομασία του αναπνευστήρα, μπορεί να τοποθετηθεί σε κλίνες και είναι φορητός, για να μεταφέρετε εύκολα και να μπορεί να λειτουργήσει με μπαταρία εφόσον απαιτηθεί (π.χ σε προσωρινά νοσοκομεία).

Λαμβάνοντας επιχορήγηση από το Ηνωμένο Βασίλειο και υπό την επίβλεψη του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) της Βρετανίας και του Οργανισμού Φαρμακευτικών και Υγειονομικών Προϊόντων (MHRA) του Υπουργείου Υγείας της Μ. Βρετανίας, η Dyson συμφώνησε να παράγει 10 χιλιάδες αναπνευστήρες για την Μ. Βρετανία. Επίσης αναμένεται να παράγει ακόμα 5 χιλιάδες αναπνευστήρες ως δωρεά, από τους οποίους οι χίλιοι προορίζονται για το Ηνωμένο Βασίλειο και οι υπόλοιποι για άλλες χώρες.

i-1-90481936-dyson-is-designing-and-building-15000-ventilators-to-fight-covid-19.jpg.764a318bbd87e3d9f686307d91a501e6.jpg

Αν και πολλές Αμερικανικές εταιρείες όπως οι GM, Ford και Tesla έχουν εκφράσει την προθυμία τους να παράγουν ανεμιστήρες για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις, η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στους σημερινούς ανεμιστήρες είναι ιδιόκτητη (καλύπτεται από πνευματικά δικαιώματα κ.λπ) και οι περισσότερες αναφορές κάνουν λόγο για μήνες σχεδιασμού ώστε οι παραπάνω κατασκευαστές οχημάτων να μετατρέψουν τις υπάρχουσες γραμμές παραγωγής τους σε γραμμές παραγωγής αναπνευστήρων. Αυτό που διαφοροποιεί την προσέγγιση του Dyson είναι ότι οι ανεμιστήρες σχεδιάστηκαν και θα κατασκευαστούν από την ίδια. Ένας εκπρόσωπος της Dyson δήλωσε πρόσφατα ότι η παραγωγή θα ξεκινήσει άμεσα.

Fast Company

  • Like 4
  • Thanks 1