Μία νέα ιατρική τεχνολογία που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, ενέκρινε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Το σύστημα που πήρε το «πράσινο φως» από την αρμόδια αρχή ονομάζεται OsteoDetect και ανήκει στην εταιρεία Imagen. Πρόκειται για ένα «έξυπνο» διαγνωστικό εργαλείο, που μπορεί εύκολα να εντοπίζει περιφερειακά κατάγματα του οστού της κερκίδας, κοντά στην άρθρωση του καρπού.

Οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης εξετάζουν δισδιάστατες ακτινογραφίες, προκειμένου να βρουν ενδείξεις καταγμάτων για πιο ενδελεχή έλεγχο. Το σύστημα δεν προορίζεται να αντικαταστήσει τις συμβατικές διαγνωστικές μεθόδους. Ωστόσο, σύμφωνα με τον FDA, θα βελτιωθεί η δυνατότητα εντοπισμού και θα προφέρεται συντομότερα η κατάλληλη θεραπεία.

Η διαδικασία έγκρισης που ακολουθήθηκε ήταν σύντομη, καθώς περιλαμβάνεται στις τεχνολογίες «χαμηλού έως μέτριου κινδύνου». Το μέλος του FDA, Scott Gottlieb, πρόσφατα δήλωσε ότι η επιτροπή συνεργάζεται με τους ειδικούς, με σκοπό την κατάρτιση ενός νέου ρυθμιστικού πλαισίου ώστε οι αρμόδιοι φορείς να μπορούν να ανταποκριθούν πιο εύκολα στις εξελίξεις σε τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Εάν αυτό επιτευχθεί, τότε η αλγοριθμική… παροχή υπηρεσιών υγείας θα αρχίσει να δίνει το «παρών» στα ιατρεία.

Εngadget

  • Like 2