Ένας φοιτητής, κατάφερε να σχεδιάσει μία συσκευή, που ενδεχομένως να σώσει ζωές στο μέλλον, καθώς έχει τη δυνατότητα να σταματάει την αιμορραγία που προκαλείται από πληγές που έχουν προκληθεί με αιχμηρά αντικείμενα.

Ο Joseph Bentley, που είναι φοιτητής στο τελευταίο έτος στο Πανεπιστήμιο Loughborough στο Leicestershire της Αγγλίας δημιούργησε μία συσκευή που ονομάζει REACT, η οποία ασκεί πίεση στις πληγές για να αποτρέψει την απώλεια αίματος. Το προϊόν στοχεύει σε τραύματα σε συγκεκριμένες περιοχές, όπου υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι δύσκολα στην αντιμετώπιση τους, όπως είναι τραύματα στις περιοχές της μασχάλης, στην βουβωνική χώρα ή στην περιοχή της κοιλιάς. Ο Joseph Bentley πιστεύει πολύ στο δημιούργημα του και για αυτό λέει πως η συσκευή αποτελεί «game changer» για τους πρώτους ανταποκριτές καθώς έχει τη δυνατότητα να σώσει εκατοντάδες ζωές τον χρόνο.

Η συσκευή REACT αποτελείται από δύο τμήματα – ένα μανίκι σιλικόνης επιπέδου ιατρικού/ υγειονομικού εξοπλισμού που ονομάζεται «tamponade» και μία φορητή συσκευή με την ονομασία «actuator»- και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε περιπτώσεις όπου η πληγή είναι ανοικτή. Το «tamponade» εισέρχεται στο τραύμα και ακολούθως ενεργοποιείται ο «actuator» για να φουσκώσει και να γεμίσει το τραύμα. Ο τελειόφοιτος του τμήματος προϊοντικού σχεδιασμού και τεχνολογίας είπε ότι με την εφαρμογή εσωτερικής πίεσης στο τραύμα, δεν απαιτούνται παρά 30 δευτερόλεπτα για να σταματήσει η αιμορραγία.

Ο Joseph Bentley λέει πως η συσκευή μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους πρώτους ανταποκριτές που παρέχουν πρώτες βοήθειες σε θύματα από μαχαιρώματα, τα οποία είναι συχνά αστυνομικοί στην Αγγλία, καθώς η συσκευή μπορεί να σταματήσει την ακατάσχετη αιμορραγία μέχρι να φτάσει στο σημείο το ασθενοφόρο με τους τραυματιοφορείς για την διακομιδή του στο νοσοκομείο.

«Γνωρίζω αρκετά περιστατικά με φίλους που έπεσαν θύματα μαχαιρώματος, αλλά ευτυχώς χωρίς θανατηφόρα κατάληξη» είπε ο 22χρονος φοιτητής από το Essex. «Όμως βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από ειδήσεις για ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους λόγω κάποιας εγκληματικής ενέργειας με τη χρήση μαχαιριού. Μόνο τις τελευταίες τρεις ημέρες έγιναν πέντε δολοφονίες. Το να έχουν οι αστυνομικοί κάτι στο σημείο της εγκληματικής ενέργειας, ένα εργαλείο πρώτων βοηθειών που μπορούν να έχουν μαζί τους και να μεταφέρουν εύκολα είναι ο απόλυτος στόχος για αυτό το εγχείρημα. Πιστεύω πως έχοντας κάτι τέτοιο στα χέρια των πρώτων ανταποκριτών θα είναι δυνατό να σωθούν εκατοντάδες ζωές τον χρόνο».  

Η συσκευή λειτουργεί κατά τρόπο παρόμοιο με τη τεχνική που χρησιμοποιεί το ιατρικό προσωπικό όταν πιέζει μία γάζα στην πληγή για να σταματήσει η αιμορραγία, ωστόσο όπως λέει ο Joseph Bentley αυτή η τεχνική δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις όπου το τραύμα βρίσκεται στην κοιλιακή χώρα, καθώς «θα τελείωναν οι γάζες στη προσπάθεια σας να γεμίσετε τον κενό χώρο». Το REACT είναι απλούστερο και ταχύτερο υποστηρίζει ο φοιτητής και μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα στην περίπτωση εγχείρησης. «Όταν οι χειρουργοί στο χειρουργείο επιχειρούν να αφαιρέσουν τη γάζα, μαζί αφαιρούν και το αίμα που έχει πήξει με αποτέλεσμα την συνέχιση της αιμορραγίας» ενώ με το REACT «η αφαίρεση είναι εύκολη» και η εγχείρηση μπορεί να συνεχιστεί χωρίς να χρειάζεται να αντιμετωπιστεί πάλι η αιμορραγία». 

react-bentley.jpg

Ο Joseph Bentley έχει υποβάλλει αίτηση για την κατοχύρωση του διπλώματος ευρεσιτεχνίας σκοπεύει να αναπτύξει περαιτέρω το πρωτότυπο ώστε να λειτουργεί με την ίδια αποτελεσματικότητα σε πληγές που βρίσκονται και σε άλλα σημεία του σώματος και ευελπιστεί ότι θα μπορούν να εξοπλιστούν με αυτό όλα τα μέλη των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Ο χειρουργός Shehan Hettiaratchy στο Λονδίνο, ο οποίος εξειδικεύεται σε επεμβάσεις μεγάλων τραυμάτων, στην τεχνική ανασυγκρότηση ιστών και στις μεταμοσχεύσεις χεριών δήλωσε ότι η συσκευή είναι «μία εξαιρετική ιδέα». «Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε πως έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζει ένα μεγάλο εύρος τραυμάτων, ειδικά σε σημεία που δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα τουρνικέ» δήλωσε ο Δρ. Hettiaratchy. «Προφανώς τα εγκλήματα αυτού του τύπου -με μαχαίρι- αποτελούν ένα ζήτημα μείζονος σημασίας και οι πληγές χρειάζονται άμεση επέμβαση οπότε οι άνθρωποι αναγκάζονται να σκεφτούν διάφορες λύσεις για τον NHS και το γεγονός ότι οδηγούνται σε ασυνήθιστες σκέψεις είναι κάτι το εξαιρετικό» συμπλήρωσε.

 

  • Like 32
  • Thanks 3
  • Confused 1