Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα τοποθεσίας από διαφημίσεις, οργάνωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ παρακολουθεί τους χρήστες.

Σύμφωνα με πηγή της Wall Street Journal, κυβερνητικοί αξιωματούχοι λέγεται πως παρακολουθούν δεδομένα τοποθεσίας από διαφημίσεις που εμφανίζονται αποκλειστικά σε φορητές συσκευές ώστε να μελετήσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού. Τα ανώνυμα αυτά δεδομένα θα βοηθήσουν τους ερευνητές να εξετάσουν σε ποιες τοποθεσίες οι άνθρωποι συναθροίζονται σε μεγάλους αριθμούς αγνοώντας τις οδηγίες της κυβέρνησης με φόβο την περαιτέρω εξάπλωση, ποιοι από αυτούς βρίσκονται στο σπίτι και πώς ο ιός επηρεάζει την αγορά εμπορευμάτων γενικότερα.

Ήδη στα μέρη μας, οκτώ Ευρωπαϊκοί πάροχοι τηλεπικοινωνιών μεταξύ αυτών η Deutsche Telekom (T-Mobile), η Orange και η Vodafone, έχουν συμφωνήσει να μοιράζονται τα δεδομένα των φορητών συσκευών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να μελετήσουν καλύτερα την εξάπλωση του ιού. Κάτι που δημιουργεί φυσικά, άμεσα προβλήματα ιδιωτικότητας.

Ο στόχος της αμερικανικής κυβέρνησης είναι να ελέγχει δεδομένα σε περισσότερες από 500 πόλεις στις ΗΠΑ ενώ αυτά θα ελέγχονται από ειδικούς αναλυτές από το Harvard, το Johns Hopkins, το Princeton κι άλλα πανεπιστήμια. Για το θέμα, δεν έχουν ακόμη σχολιάσει τόσο το Κέντρο Πρόληψης CDC ούτε ο Λευκός Οίκος.

Αν και τα παραπάνω δεδομένα θα μπορούσαν να ήταν χρήσιμα ώστε να αποθαρρύνουν τους ανθρώπους που επισκέπτονται ακόμη δημόσιους χώρους υψηλής επικινδυνότητας αλλά και να εντοπίσουν επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες, υπάρχουν σαφείς ανησυχίες αναφορικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Τα δεδομένα λέγεται πως είναι ανώνυμα αλλά υπάρχουν φόβοι ότι αυτό θα μπορούσε να αλλάξει έν αγνοία των πολιτών. Σε κάθε περίπτωση τα δεδομένα αυτά θα πρέπει να διαχειρίζονται με ορθό τρόπο όπως επίσης να επανεξεταστεί το θέμα μόλις τελειώσει η πανδημία.

Engadget

 

  • Sad 2