Μεταξύ των πολλών χωρών και των επιστημονικών ομάδων που εδώ και πολλά χρόνια θέλουν να κατασκευάσουν ένα  «μικρό άστρο» στη Γη εντός ενός πυρηνικού αντιδραστήρα είναι βεβαίως και η Κίνα.

Μία ομάδα ερευνητών από το Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST) δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι έσπασαν το παγκόσμιο ρεκόρ στην θερμοκρασία πυρηνικής σύντηξης (το αντίθετο είναι η πυρηνική σχάση) και στον χρόνο που διατηρήθηκε.

Σύμφωνα με αναφορές ο «τεχνητός ήλιος» που δημιούργησαν οι επιστήμονες όπως τον ονομάζουν τα Κινεζικά μέσα ενημέρωσης είχε θερμοκρασία 120 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου την οποία η συσκευή κατάφερε να διατηρήσει για 101 δευτερόλεπτα. Ο Ήλιος, για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης διαθέτει κατά προσέγγιση θερμοκρασία 150 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου την οποία διατηρεί εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια. Να αναφέρουμε ότι στον Ήλιο εξελίσσονται αντιδράσεις σύντηξης αδιάκοπα αλλά για να επιτύχουμε κάτι παρόμοιο στη Γη -σε πολύ μικρότερη κλίμακα βεβαίως- απαιτούνται τεράστια ποσά ενέργειας και (ομοιόμορφης) πίεσης.

Να αναφέρουμε ότι η πρόοδος των πειραμάτων των επιστημόνων του Experimental Advanced Superconducting Tokamak θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εντυπωσιακή. Το 2016, το πλάσμα υδρογόνου έφτασε σε θερμοκρασία 50 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου για 102 δευτερόλεπτα και δύο χρόνια αργότερα οι επιστήμονες κατάφεραν να «πιάσουν» 100 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου για περίπου 10 δευτερόλεπτα. 

Για ποιο λόγο τώρα οι επιστήμονες προσπαθούν να επιτύχουν τη δημιουργία αυτού του «τεχνητού ήλιου»; Αν επιτευχθεί ο στόχος, θα έχουν στα χέρια τους αστείρευτη -και καθαρή- ενέργεια, ικανή να τροφοδοτήσει ολόκληρες πόλεις. Αστείρευτη, γιατί απαιτείται υδρογόνο, το οποίο είναι άφθονο καθώς μπορούμε να το δημιουργήσουμε από το νερό και στη Γη υπάρχουν… ωκεανοί. Και με απλά λόγια, αν οι ερευνητές καταφέρουν να παρέχουν αρκετή πίεση για να διατηρήσουν την αντίδραση ενεργή επ’ αόριστον θα επιλύσουν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ανθρωπότητας που είναι η εξόρυξη ορυκτών καυσίμων (που λιγοστεύουν) και οι επιπτώσεις της καύσης τους στο περιβάλλον.      

 

  • Like 15